lördag 14 mars 2020

Utveckling hittills i år



Det är fortsatt berg- och dalbana på börsen, OMXS30 var igår som mest upp cirka +7% men slutade på +1,8%. Amerikanska index slutade dock på +9% efter Trumps tal som utlovade stödpaket och stimulanser. Även i Sverige kom igår beskedet att Riksbanken lånar ut 500 000 000 000 (!) till 0% ränta för att hjälpa drabbade företag.

Samtidigt eskalerar åtgärderna mot Corona i raskt takt och just nu stänger t ex Danmark gränserna  tom den 13 April.

Vart det här tar vägen och hur marknaderna reagerar på måndag är omöjligt att säga men vad man kan vara säker på på lite längre sikt är att ökad penningmängd leder till att pengar förlorar i värde vilket brukar innebära att sådant som har ett verkligt värde (så som guld och råvaror) kommer öka i värde.

De senaste veckorna har visserligen även ädelmetaller backat men inte alls lika mycket som aktier. Guldet stod för några veckor sedan i +10% för året men har nu backat till cirka +1%. När det är panik säljs allt - aktier, obligationer, guld, silver, råvaror, kryptovalutor... på lite längre sikt ser det dock ljust ut för guldet.

För snart två år sedan började jag växla ner från att bara ha haft aktier till att även ha andra tillgångslag så som räntefonder och guld och fortsatte förra året genom att skapa ett antal nya fondportföljer.

Innan Coronaraset hade jag faktiskt under 60% i aktier om man räknar in sparkontot, och cirka 70% om man inte gör det.

Man lär sig mycket av en större nedgång och eftersom jag nu sålt det mesta av aktieportföljen så var det uppenbarligen ändå högre risk än jag klarade av.

Det blir nu mer fokus på sparande i fondportföljerna och jag funderar också på att delvis automatisera det genom automatiskt månadssparande i vissa fonder.

Just nu känns det ändå bra att inte ha så hög aktieexponering, i det lilla som är kvar av aktieportföljen är det 100% aktier men i övriga portföljer är det 40-70% och de har förstås klarat sig bättre än index:

OMXS30: -22,32%

Aktieportföljen: -15,67%
Lysa 70/30: -15,92%
SAVR: -11,83%
Golden Future: -9,04%
Golden Butterfly: -6,57%


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar