lördag 20 februari 2021

Portföljjusteringar och funderingar

 


XACT Norden Högutdelande revisited

Det går som bekant trender inom finans, för något eller några år sedan var XACT Norden Högutdelande en mycket populär ETF som "alla" skulle ha. Även jag förstås, det var en ganska stor andel av totalt sparande för cirka 1 år sedan. I samband med kraschen i mars förra året sålde jag dock av hela innehavet och låg likvid med en del och placerade en del på annat håll.

I efterhand var det kanske inte så tokigt ändå för till skillnad från mycket annat har den inte återhämtat sig från toppen i februari förra året, långt därifrån. Sedan juni förra året har den haft en ganska tråkig utveckling, i princip +-0.

När mycket annat nu börjar kännas minst sagt högt värderat börjar jag därför bli intresserad igen och har tagit en (än så länge) liten position i Avanzaportföljen. Kommer troligen inte bli något jätteinnehav, en eller några procent av totalt sparande.

En del talar också om att vi snart kommer få se en sektorrotation då kapital söker sig från högt värderade tillväxtaktier till lägre värderade värdeaktier och det skulle också gynna XACT Norden Högutdelande.

Innehaven i fonden är nämligen i de flesta fall så långt man kan komma från hypade (och ofta övervärderade) teknikaktier. Här finns bland annat försäkringsbolag (Gjensidige, Tryg, Topdanmark, Sampo), Teleoperatörer (Elisa, Telia, Telenor, Tele 2), livsmedel/hygien (Axfood, ICA, Kesko, Orkla, Essity) och bank (Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken). Samtliga innehav finns listade hos Xact.

Inte särskilt spännande alltså men i många fall jämförelsevis lågt värderade bolag som kan antas både växa och dela ut några procent per år över tid.

ETF:en betalar också utdelning och från och med i år sker detta varje kvartal (mars, maj, september och november). 1,34 kronor per andel varje gång ger totalt 5,36 kronor eller cirka 4,3% på nuvarande kurs.

För egen del bryr jag mig faktiskt inte särskilt mycket om (längre) om jag får utdelningen kontant eller om den återinvesteras i fonden men det är förstås positivt med kvartalsutdelningen för de som ser utdelningen som en del av sin inkomst.

Långa räntefonder

Den (mycket) långa räntefonden iShares $ Treasury Bond 20+yr med kortnamn IS04 har varit ett riktigt sänke i portföljen Golden Butterfly och visar nu cirka -20%. Det var för cirka ett år sedan jag bytte från AMF Räntefond Lång till denna och även om utvecklingen för AMF:s fond varit ganska tråkig hade det i efterhand förstås avkastningsmässigt ändå varit ett bättre val.

I teorin är dock IS04 ett bättre val, man behöver den långa löptiden för att få den effekt man vill ha i en Golden Butterfly. Eller behövde historiskt kanske man ska säga, för att den ska lyfta nu behöver ju räntan bli ännu lägre vilket det väl är få som tror.

Med en modellportfölj som Golden Butterfly (som jag nu i och för sig gjort ganska stora avsteg från när det gäller fördelningen...) ska man väl egentligen inte "tro" någonting utan bara allokera i de olika tillgångsslagen och ombalansera någon gång per år. Kan låta bra i teorin men innebär i praktiken att man kan tvingas köpa mer av tillgångar man inte tror på(!) vilket kanske kräver ett särskilt psyke.

Det är en sak med t ex guld som har haft en lite tråkig utveckling senaste tiden men som jag än så länge inte har några problem att öka i eftersom jag tror på det långsiktigt. 

Så nu funderar jag på att byta ut den igen... frågan är bara till vad. Min första tanke var att byta tillbaka till AMF Räntefond Lång igen men tittar man på utvecklingen senaste tiden är den inte heller så imponerande:

i år: -0,45%

1 år: +0,7%

3 år: +4,74%

På ett års sikt kunde man alltså lika gärna haft pengarna på ett bankkonto med insättningsgaranti, till 0 risk.

Så det lutar väl just nu mera åt att ta bort den långa räntefonden helt och kanske byta det mot mer guld/silver/råvaror/något annat 😀.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar