lördag 19 november 2022

Kom ihåg den stora gödselkrisen 1894

 


Jag såg nyligen serien Silicon Valley för andra gången. Den var bra den här gången också, fast kanske inte lika fantastisk som jag tyckte första gången jag såg den.

Märkligt hur vissa saker fastnar och hur annat mer eller mindre har försvunnit helt från minnet. Huvudpersonernas idé om att festa är t ex att sitta kvar vid sina datorer, dricka öl och kasta en gul och blå boll upp och ner med målet att få bollen att landa med den blåa sida upp. Det ser nog roligare ut i serien än vad det lät som:


Det här är något som i mitt minne försiggick i vart och vartannat avsnitt. I verkligheten visar det sig vara kanske 3-4 stycken, eller runt 1 minut av seriens cirka 25 timmar och 53 avsnitt.

Något annat som etsat sig fast i minnet är när VD:ns högra hand Jared mot slutet av serien av en journalist får frågan om hans tankar kring deras kommande produktlansering. Hans blir tyst några sekunder och lyckas sedan stamma fram "manure", dvs gödsel.

Som tittare tror man här att han helt har tappat det men han börjar sedan redogöra för den stora gödselkrisen 1894. Mot slutet av 1800-talet började nämligen antalet hästar i större städer så som New York och London att bli ett problem. Eller kanske rättare sagt det alla hästarna "producerade".

1894 publicerade Times en artikel där man förutspådde att om utvecklingen fortsatte så skulle Londons gator var täckta med 9 fot (cirka 270 centimeter) gödsel om 50 år. Man höll på att drunkna i skit, bokstavligt talat.

1898 anordnades en stor konferens för att försöka lösa problemet men den fick avslutas i förtid, problemet gick helt enkelt inte att lösa.

Som tur var uppfanns bilen bara några år senare och problemet löste sig själv. Redan 1912 fanns det plötsligt fler bilar än hästar i London.

I seriens fall var analogin då att deras nya produkt skulle få samma betydelse för Internet som bilen fick för... hästgödsel. Men den kan förstås tillämpas i alla fall där man försöker förutse framtiden och inte tar hänsyn till den teknikutveckling som kommer ske.

En ganska fantastisk historia som kanske kan ge lite hopp om för den som oroar sig för energikris, klimatkris och annat, tänk på den stora gödselkrisen 1894!

Problemet är bara att den inte är (helt) sann. Det finns mängder av artiklar om "The Great Horse Manure Crisis of 1894" som beskriver precis det jag har gjort ovan som en sanning, t ex denna från Historic UK som ju kan låta som en trovärdig källa.

Gräver man lite djupare (dvs lägger till ett "fake" i sina googlingar) visar det sig att Times aldrig verkar ha skrivit den där artikeln och  någon konferens 1898 verkar det inte heller ha varit.

Frågan är om det spelar någon roll? Antalet hästar i städerna var ett reellt problem vid den här tiden och bilen blev lösningen. Även om problemet kanske inte var så stort som historien gör gällande.

Vilket får mig att tänka på en annan halvsann historia.

Ett av Andy Warhols mest kända citat är troligen "In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes". Enligt Warhol själv har han dock aldrig sagt det.

Exakt hur det tillkom är lite oklart men min favoritteori är nog att det skulle ha skett under en utställning på Moderna Museet i Stockholm 1968 där man man helt enkelt visade de numera berömda orden tillsammans med en rad andra citat av Warhol.

Pontus Hultén som ansvarade för utställningen ska senare ha fått frågan om Warhol verkligen hade sagt det där om framtiden och då svarat "Nej, men han kunde ha gjort det".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar