lördag 12 november 2022

På plus igen

 


I torsdags kom siffror som visade att inflationen i USA i årstakt nu "bara" är 7,7% varmed både den amerikanska och svenska börsen steg med 4-5%. Man valde att tolka det som att inflationen har toppat och vi nu går mot ljusare tider med sjunkande inflation. Det skulle väl i sådana fall vara en av historiens kortaste perioder någonsin med hög inflation. Just saying 😉.

I det korta perspektivet påverkade det i alla fall portföljerna positivt och utdelningsfonden är nu åter på plus för året. Inte med särskilt stor marginal (0,02%!), men ändå.

Multi Asset ligger fortfarande cirka -2% för året. Bäst här den senaste månaden har AMF Aktiefond Småbolag gått (+23%) vilket väl är ganska väntat med tanke på Stockholmsbörsens utveckling senaste tiden. Småbolagsfonden fungerar ganska bra som hävstång mot Stockholmsbörsen, dvs det blir kraftigare både upp och -nergångar.

Sämst både senaste månaden (-22%) och under året (-64%) har BITCOIN XBT utvecklats. Som tur är är det portföljens klart minsta innehav.

1 Bitcoin har i skrivande stund ett värde på under 17 000 USD vilket väl är nivåer många inte trodde/hoppades vi skulle få se igen när Bitcoin var uppe i över 60 000 USD för cirka 1 år sedan. 

Vart det ska ta vägen har jag ingen aningen om men jag försöker hålla mig till min strategi att ha 1% Bitcoin i portföljen vilket innebar att jag för ett år sedan sålde ganska mycket och köpte aktier istället. Nu är det tvärtom och jag fyllde på lite i veckan.

I kronor är nu samlat sparande uppe på All Time High och jag har därför börjat skala av lite smått i Multi Asset-portföljen, främst AMF Aktiefond Småbolag, dock ytterst marginellt än så länge. 

Fondförvaltaren Erics Strand har någon gång sagt att om man har som strategi att köpa mer under nedgång så ska man sälja av lite under uppgång också vilket väl låter ganska logiskt men jag upplever det som att det är få som gör faktiskt gör det. 

En vanlig invändning är väl att sälja av för att kanske kunna köpa billigare senare är att ägna sig åt marknastajming vilket sällan brukar lyckas. Men att köpa mer i nedgång är väl precis lika mycket marknadstajming i så fall och där hör man sällan några invändningar.

Den strategi jag har för detta är helt enkelt att jag har ett visst belopp som mål för portföljen just nu och de närmaste åren och om det går över det så säljer jag av lite.

3 kommentarer:

 1. "många inte trodde/hoppades vi skulle få se igen"
  Jag trodde. Jag tror att bitcoin kommer kosta 0 så småningom. Vilket gör att din strategi låter tveksam. Det blir ett slukhål ha 1% btc om min målkurs nås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den risken finns förstås men slukhål är väl kanske att ta i, nedsidan i portföljen är 1%. Uppsidan är obegränsad ;-)

   Radera
  2. Om du kastar in mer o mer pengar på något som är på väg till noll, blir nedsidan avsevärt större än 1%...

   Radera