lördag 22 juni 2024

Den ultimata allvädersportföljen

 


Jag lyssnar nu för tiden i princip bara på två ekonomipoddar, RikaTillsammans (RT) och Sparmakarna. Den gemensamma nämnaren är väl att de sällan eller aldrig handlar om enskilda aktier utan mer tar ett helhetsgrepp kring ekonomi.

RT tycker jag personligen har tagit det några steg för långt de senaste åren och känns allt oftare som en podd som handlar mer om personlig utveckling än ekonomi, men jag lyssnar oftast på avsnitten ändå av någon anledning.

Nyligen dök det dock upp ett avsnitt som kändes mer som "gamla" RT, nämligen det om hur man skapar en allvädersportfölj som visserligen ger 1-2 procent lägre avkastning än en ren aktieportfölj men å andra sidan i princip aldrig kommer ge negativ avkastning heller.

Många drömmer kanske om en portfölj som kan avkasta 15 procent per år (och därmed dubblera pengarna var femte år!), vilket jag jag tyvärr inte tror det går att lyckas med över tid. Och om det ändå går så berodde det till stor del på tur 😏.

För mig är det betydligt mer intressant med en portfölj som denna som kan ge kanske 5-6 procent per år men inte backa mer än kanske -10% vid en riktig krasch (dvs om börsen som helhet går ner -30% eller mer).

Nu finns det ju ett avsnitt på 1.5 timme och en forumtråd med över 1000 inlägg om hur man bygger portföljen men det kan faktiskt sammanfattas ganska enkelt: man har tagit Permanent Portfolio och bytt ut kontanter mot råvaror.

Portföljfördelningen blir därmed:

25% Aktier

25% Guld

25% Långa räntor

25% Råvaror

Exakt vilka fonder eller ETF:er man sedan väljer kan man diskutera i all evighet (vilket också görs i forumtråden...) men i sin enklaste form räcker det ju faktiskt med bara en fond eller ETF för varje tillgångsslag.

Guld är väl det som är lättast, här väljer man lämpligen en fysiskt backad ETF så som 4GLD.

Vill man göra det enkelt för sig i aktiedelen räcker det egentligen med en globalfond så som Storebrand Global All Countries.

Långa räntor och råvaror tycker jag är svårt men två fonder/ETF:er som rekommenderas i forumtråden ser ut att vara L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities (EN4C) för råvaror och fonden Captor Irirs Bond för långa räntor.

Min egen Multi Asset har väl vissa likheter med denna och innehåller 50% aktier, 14% räntor, 10% råvaror och 15% guld. Resterande utgörs av 6% silver, 4% volatilitet och 1% bitcoin. Till skillnad från allvädersportföljen är dock mina fördelningar mer eller mindre tagna ur luften 😉.

Sammanfattningsvis tycker jag det ser ut som en mycket intressant portfölj men jag tycker mig ha för dålig koll på både långa räntor och råvaror för att våga tillämpa den rakt av.


2 kommentarer:

 1. Det går givetvis att avkasta 15% per åt under lång tid, men självklart bara några procent som lyckas med det. Gör man det under en längre period, säg 20 år, beror det knappast på tur…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå. Det gör det visst. Mätperioden är för kort.
   MvH Lars

   Radera