fredag 24 juni 2022

178 aktier och 3 ETF:er i utdelningsfonden


Nu är det nästan en halvår sedan jag skrev om utdelningsfonden förra gången så en uppdatering är kanske på sin plats. Då bestod den av 156 aktier vilket nu har ökat till 178 stycken och dessutom 3 ETF:er.

Förra gången satte jag lite kaxigt rubriken "vilken krasch?" och det gäller väl till stor del fortfarande. Årets utveckling är -5,99% att jämföra med Stockholmsbörsens cirka -29% och en global indexfond cirka -12%.

Direktavkastningen är enligt Avanza 4,85% för aktiedelen (för ETF:erna visas tyvärr ingen data på Avanza) vilket jag tycker låter lite högt så möjligen har Avanza fel data för vissa av aktierna, det har hänt förr om man säger så.

Aktierna är förvisso mestadels sådana med hög och/eller stigande utdelning men jag har på senare tid också plockat in ett tiotal innehav som i dagsläget inte ger någon utdelning alls. I många fall har det handlat om så kallat bottenfiske och aktier som har fallit 70% eller mer.

Jag har tidigare skrivit att jag gärna skulle ta in Amazon på den här nivån men att att aktiepriset på över 2000 USD hindrade mig från att ta en för mig "liten" position. Lämpligt nog genomfördes nyligen en split 20:1 så Amazon handlas numera till mer hanterbara dryga 100 USD istället för 2000 USD. Skulle gärna se att Alphabet (Google) gör samma sak.

Förutom aktier har jag som sagt nu också tagit in 3 ETF:er också, som om 178 aktier inte skulle vara riskspridning nog...

Vngrd FTSE All-Wld Hgh Div Yld UCITS ETF USD D

XACT Norden Högutdelande

iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF USD (Dist)

Den första har Petrusko skrivit om flera gånger, en globalfond med inriktning på utdelning och över 1600 bolag. Dessutom bara cirka 40% viktning mot USA jämfört med vanliga indexfonders cirka 60-70% så det känns som ett bra komplement. 

XACT Norden Högutdelande är en gammal favorit som innehåller 45 nordiska bolag och var otroligt populär för några år sedan. Kan kanske få ett uppsving nu när allt fler flyr från tillväxt till värde.

Den sista ETF:en följer indexet Dow Jones Asia/Pacific Select Dividend 50 Index dvs 50 högavkastande bolag inom Asien och Stillahavsområdet, framförallt Australien, Hong Kong och Japan.

ETF:erna utgör nu cirka 15% av portföljen och det får gärna bli mer än så. Att bara ha de 3 ETF:erna ger förstås riskspridning så det räcker och blir över, men det är ju inte lika roligt. 

Nedan listas samtliga innehav, mycket nöje:

Aktier

3M Co

Abbvie Inc

Acadian Timber Corp

Aflac Inc

AGNC Investment Corp

Akelius Residential Prop. D

Algonquin Power & Utilities Corp

Alibaba Group Holding Ltd

Allianz SE

ALM Equity Pref

Altria Group Inc

Amazon.com Inc

Amcor PLC

American Shipping Company

American States Water Co

Amgen Inc

Anora Group Oyj

Antero Midstream Corp

Apple Inc

Arbor Realty Trust Inc

Archer-Daniels-Midland Co

Ares Capital Corp

AT&T Inc

Atria Oyj A

AXA SA

Axfood

Azelio

B&G Foods Inc

Babylon Holdings Ltd

Bank of Nova Scotia

BASF SE

Bayer AG

BCE Inc

Boston Pizza Royalties Income Fund

Bristol-Myers Squibb Co

Broadmark Realty Capital Inc

Cameco Corp

Campbell Soup Co

Canadian Imperial Bank of Commerce

Canadian Utilities Ltd

CapMan Oyj

Cardinal Health Inc

Carlsberg B

Castellum

Chevron Corp

Cibus Nordic Real Estate

Cisco Systems Inc

Cloetta B

Coca-Cola Co

Colgate-Palmolive Co

Community Trust Bancorp Inc

Consolidated Edison Inc

Corem Property Group Pref

Credit Agricole SA

Danske Bank

Deutsche Telekom AG

Digital Realty Trust Inc

DNB Bank

E ON SE

Electrolux B

Elisa Oyj

Enbridge Inc

Enel SpA

Ericsson B

Essity B

Europris

Exxon Mobil Corp

Federal Realty Investment Trust

Ferrari NV

Fortum Oyj

Franklin Resources Inc

freenet AG

General Mills Inc

Gibson Energy Inc

Gilead Sciences Inc

Gjensidige Forsikring

Gladstone Investment Corp

GSK plc

Handelsbanken A

Heimstaden Pref

Hennes & Mauritz B

Hewlett Packard Enterprise Co

Holmen B

Horizon Technology Finance Corp

Hufvudstaden A

Intel Corp

International Business Machines Corp

Intrum

Investor B

Iron Mountain Inc

Johnson & Johnson

JP Morgan Chase & Co

Kellogg Co

Kemira Oyj

Kimberly-Clark Corp

Kindred Group

Kinnevik B

KONE Oyj

Kopparbergs B

Kraft Heinz Co

Lazard Ltd

Leggett & Platt Inc

LTC Properties Inc

Lundbergföretagen B

M&T Bank Corp

Main Street Capital Corp

McDonald's Corp

Medical Properties Trust Inc

Meta Platforms Inc

Metro AG

Metsä Board Oyj B

Microsoft Corp

Muenchener Rueckversicherungs Gesellschaft in Muenchen AG

NAXS

Netflix Inc

Nokian Renkaat Oyj

Nordea Bank Abp

NorthWest Healthcare Properties REIT

Northwest Natural Holding Co

Novo Nordisk B

Old Republic International Corp

Omega Healthcare Investors Inc

ONEOK Inc

Orange SA

Orion Oyj A

Orkla

PepsiCo Inc

Pfizer Inc

Philip Morris International Inc

Physicians Realty Trust

Power Corporation of Canada

Procter & Gamble Co

Prudential Financial Inc

Realty Income Corp

Resurs Holding

Rogers Sugar Inc

Samhällsbyggnadsbo. i Norden B

Samhällsbyggnadsbo. i Norden D

Sampo Oyj A

Sanofi SA

SCA B

Scandinavian Tobacco Group

SEB A

Securitas B

SJW Group

Skanska B

SKF B

Stora Enso R

Storebrand

Storskogen Group B

Swedbank A

T Rowe Price Group Inc

Tele2 B

Telecom Italia Pref SpA

Telefonica Deutschland Holding AG

Telenor

Telia Company

Tietoevry

Topdanmark

TotalEnergies SE

TransAlta Renewables Inc

Tryg

Unilever PLC

Uniper SE

UPM-Kymmene Oyj

Verizon Communications Inc

Via Renewables Inc

VNV Global

Volati Pref

Volvo B

Volvo Car B

Vonovia SE

Walgreens Boots Alliance Inc

Wallenstam B

Walt Disney Co

WP Carey Inc

Yara International

Öresund

ETF:er

Vngrd FTSE All-Wld Hgh Div Yld UCITS ETF USD D

iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF USD (Dist)

XACT Norden Högutdelande


lördag 18 juni 2022

Coronakraschen del 2

 


Efter veckans nedgång noterade Stockholmsbörsen nytt årslägsta och är nu -28% för året. En global indexfond ligger på cirka -13%.

Försöker man titta i ett lite längre perspektiv är det kanske så att vi fortfarande befinner oss mitt i Coronakraschen. Börsen bottnade som bekant i mars 2020 och sedan följde penningpolitiska stimulanser som saknar motstycke i historien och därav också en rekordsnabb återhämtning.

Vi var många då som tyckte att återhämtningen kanske gick lite väl snabbt och att alla stimulanser borde skapa ännu större problem i framtiden, inte minst inflation. Själv satt jag ganska länge med lite extra kassa och väntade på att den riktiga kraschen skulle komma. Till slut tröttnade jag dock och tryckte in det mesta under hösten 2021 men har faktiskt haft kvar lite i år också och har fortfarande kvar en ytterst liten del. Med facit i hand skulle jag väntat ännu längre...

Men nu verkar det hur som helst som att vi "äntligen" börjar se effekterna av många års penningpolitik, inte minst under Corona. Inflationen är över 8% i USA och över 7% i Sverige. Fed smällde till med en "trippelhöjning" av räntan dvs en höjning med 0,75% och i Sverige är en höjning med 0,5% att vänta i slutet av juni.

Räntan måste ju upp för att få bukt med inflationen men frågan är hur mycket Fed kan/vågar höja? Under 2018 försökte man höja räntan  men stannade vid 2,5% efter att börsen tappat -20% på några månader. I dagsläget ligger den amerikanska styrräntan efter den senaste höjningen på 1,75%.

Nedgången börjar slå mot mina defensiva portföljer också, jag har ju flyttat över det mesta till portföljerna på Avanza (Multi Asset och Utdelningsfonden) och årets utveckling visar nu -6,7%. Inte riktigt som att se färg torka längre men väldigt långt från t ex Stockholmsbörsens utveckling.

Även om det kanske ser mörkt ut den kommande tiden är det viktigt att komma ihåg att för den som är ung och/eller har en lång sparhorisont är en nedgång något positivt(!). Behöver man inte pengarna inom 10 år och köper varje månad köper man ju billigare nu än för ett år sedan. Man kan också se det som att risken blir lägre för varje procent som börsen går ner och att det är mer riskfyllt att investera på toppen än nu.

Det låter enkelt i teorin men i praktiken ogillar jag ändå att se kontot minska med flera månadslöner på kort tid trots att jag inte tänker använda pengarna på över 10 år, därav en mer defensiv strategi.

En nyttig övning man kan göra är att räkna på hur mycket man kommer att skjuta in på börsen i framtiden. Låt säga att man i början av året hade 500 000 investerat som nu har sjunkit till 350 000 kronor. Men man månadssparar 5000 kronor i månaden och tänker fortsätta med det i 35 år.

Totalt kommer man alltså investera 5000 x 12 x 35 = 2,1 miljoner under sitt liv. I det perspektivet är  kanske nedgången på 150 000 inte så farlig. Och då har jag inte ens räknat med att man höjer sitt månadssparande någon gång under dessa 35 år...

lördag 11 juni 2022

Nya sparplattformen levler

 


SAVR var först ut att erbjuda fonder med "upp till" 50% lägre avgifter än t ex Avanza. Sedan kom Fondo som oftast är ytterligare några punkter billigare och nyligen lanserades så levler som har en liknande affärsidé.

Här har man dock nöjt sig med 25% lägre fondavgifter och verkar istället satsa på ett större utbud, över 2000 fonder. Om man verkligen behöver så många att välja bland är väl en relevant fråga, själv går jag ju mer och mer mot att lägga det mesta i breda och billiga indexfonder.

Levlers rekommenderade paket innehåller en blandning av just billiga indexfonder men också ganska många dyra aktivt förvaltade fonder med avgifter på nära 2%.

Levler finns för närvarande endast som app till IOS men app för Android och webbversion ska komma senare under året. Det är ganska knapphändigt med information på sidan, även högst relevanta saker så som valutaväxlingsavgift saknas i skrivande stund. Enligt en forumtråd så ska dock avgiften vara 0,20% men inte tas ut alls fram till 1 januari nästa år.

Om det stämmer är det riktigt bra då avgiften normalt (Avanza, Nordnet, Fondo) brukar ligga på 0,25%. SAVR tar 0,50%. Fondavgifterna är dock generellt sett högre på levler än på SAVR och Fondo så man får jämföra de fonder man är intresserad av mellan alla tre.

För egen del finner jag inte levler särskilt intressant i dagsläget, men så försöker jag också hålla nere antalet aktivt förvaltade fonder. Den enda lite dyrare fond jag har i dagsläget är AuAg Precious Green och den är billigare på Fondo.

Av SAVR, Fondo och levler tycker jag fortsatt Fondo ser mest intressant ut. Minst utbud med cirka 700 fonder men också lägst avgifter.

Oavsett vilken man väljer är de alla hur som helst ett bättre (billigare) val än Avanza och Nordnet om det bara är fonder man är ute efter.

När får vi se en aktör som på allvar kan utmana Avanza med lägre avgifter och som även erbjuder ETF:er och aktiehandel?

lördag 4 juni 2022

Bottenfiske #2


Jag fortsätter sälja av Lysa-portföljen och flyttar över allt till de två portföljerna på Avanza istället. Det mesta går in i Multi Asset-portföljen och då främst globalfonden SPP Aktiefond Global men har även ökat så smått i guld och råvaror.

Det som inte sätts in i Multi Asset används till mer eller mindre (oftast mindre) genomtänkta köp i utdelningsportföljen. Den består mestadels av "tråkiga" bolag inom t ex energi, bank, försäkring och dagligvaror men några procent går också till lite mer spännande bolag med både hög upp och -nedsida.

Nedan är några exempel på vad jag köpt eller fyllt på i senaste tiden, med årets utveckling inom parentes och bolagsbeskrivning från Avanza. Ingen rekommendation givetvis och man får ha i åtanke att jag har satt cirka 0,1-0,2% av mitt totala sparande i varje aktie. Det räcker således med att 1 av de går 5-10x och de andra går till 0 för att jag ska gå plus. Blir samtliga värda 0 påverkar det inte heller totalt sparande mer än en normal börsdag.

Azelio (-70,15%)

"Azelio är verksamma inom solenergi. Bolaget har utvecklat en egen teknik för termisk energilagring som används för små- och medelstora installationer. Kunderna återfinns bland EPC-leverantörer, som i sin tur monterar olika system hos sina slutkunder. Verksamhet återfinns på global nivå, med störst närvaro på den nordiska och afrikanska marknaden."

Hur jag funderade på att köpa Azelio på 6 kronor och sedan såg kursen dra iväg till över 70 kronor tror jag att jag har skrivit om förut. Efter raset ner till 40 kronor slog jag till och började köpa men idag är kursen nere på 7 kronor och jag ligger back -55%. Otrolig uppsida om de lyckas leverera vad de lovar men också hög risk.

VNV Global (-67,49%)

"VNV Global är ett investmentbolag som fokuserar på långsiktiga investeringar i primärt onoterade bolag i både utvecklade marknader och tillväxtmarknader. Bolagets affärsidé är att identifiera och investera i tillgångar med värdeökningspotential, med ett övergripande fokus på bolag med starka nätverkseffekter. Portföljen består av innehav inom sektorerna digital hälsa, mobilitet och online marknadsplatser. Bolaget gick tidigare under namnet Vostok New Ventures."

Också en gammal favorit som jag ägt till och från. Jag har för mig att jag skrev att det började se billigt ut när kursen var runt 80 kronor. Så vad ska man säga nu när kursen är 34 kronor och substansrabatten enligt ibindex är nära 57%? Jättebilligt?😀

VNV Globals VD Per Brilioth deltog för övrigt i senaste uppesittarkväll och sa väl ungefär det som förväntades. Vi investerar på lång sikt, om 5 år kan substansvärdet vara 500 kronor (idag: 78 kronor) osv. Jag tänker nog behålla mina aktier så det bir spännande att se om han får rätt.

Babylon (-80,20%) (ny)

"Babylon är verksamma inom hälsovårdssektorn. Bolaget tillhandahåller digitala tjänster som kopplar patienter till kliniker. Bolaget är verksamt i Storbritannien, USA, Asien och Stillahavsområdet, Kanada och internationellt."

VNV Globals största innehav så lite onödigt att äga båda egentligen men jag kunde inte låta bli när den gått från 11 dollar till 1 dollar sedan i november.

Storskogen (-72,66%) (ny)

"Storskogen är en privatägd bolagsgrupp som förvärvar och driver bolag inom varierande sektorer. Bolaget är uppdelat i tre affärsområden: tjänster, handel och industri. Visionen är att vara en långsiktig ägare med kapacitet att stötta företagen med kapital och kompetens. Bolaget fokuserar på förvärv av små- och medelstora företag inom Norden och Europa."

Aktien som har gått sämst på Large Cap Stockholm hittills i år. Börsnoterades förra hösten och de flesta analytiker avrådde från att teckna. En av mina favoritbloggare gick mot strömmen och gick in med en ganska stor summa (i kronor, inte av total förmögenhet). Som tur var hakade jag inte på då utan köpte nyligen på cirka 18 kronor.

Ironin i det hela är att samme bloggare är en varm förespråkare för indexfonder och brukar avråda från att investera i enskilda aktier. Vad är det man brukar säga, "do as I say, not as I do" 😉.