lördag 11 juni 2022

Nya sparplattformen levler

 


SAVR var först ut att erbjuda fonder med "upp till" 50% lägre avgifter än t ex Avanza. Sedan kom Fondo som oftast är ytterligare några punkter billigare och nyligen lanserades så levler som har en liknande affärsidé.

Här har man dock nöjt sig med 25% lägre fondavgifter och verkar istället satsa på ett större utbud, över 2000 fonder. Om man verkligen behöver så många att välja bland är väl en relevant fråga, själv går jag ju mer och mer mot att lägga det mesta i breda och billiga indexfonder.

Levlers rekommenderade paket innehåller en blandning av just billiga indexfonder men också ganska många dyra aktivt förvaltade fonder med avgifter på nära 2%.

Levler finns för närvarande endast som app till IOS men app för Android och webbversion ska komma senare under året. Det är ganska knapphändigt med information på sidan, även högst relevanta saker så som valutaväxlingsavgift saknas i skrivande stund. Enligt en forumtråd så ska dock avgiften vara 0,20% men inte tas ut alls fram till 1 januari nästa år.

Om det stämmer är det riktigt bra då avgiften normalt (Avanza, Nordnet, Fondo) brukar ligga på 0,25%. SAVR tar 0,50%. Fondavgifterna är dock generellt sett högre på levler än på SAVR och Fondo så man får jämföra de fonder man är intresserad av mellan alla tre.

För egen del finner jag inte levler särskilt intressant i dagsläget, men så försöker jag också hålla nere antalet aktivt förvaltade fonder. Den enda lite dyrare fond jag har i dagsläget är AuAg Precious Green och den är billigare på Fondo.

Av SAVR, Fondo och levler tycker jag fortsatt Fondo ser mest intressant ut. Minst utbud med cirka 700 fonder men också lägst avgifter.

Oavsett vilken man väljer är de alla hur som helst ett bättre (billigare) val än Avanza och Nordnet om det bara är fonder man är ute efter.

När får vi se en aktör som på allvar kan utmana Avanza med lägre avgifter och som även erbjuder ETF:er och aktiehandel?

1 kommentar:

  1. Tycker det är anmärkningsvärt att inte fler konkurrerar kring aktiecourtage. Kanske får det bara plats med två nischbanker som Nordnet och Avanza i Sverige.

    SvaraRadera