lördag 18 juni 2022

Coronakraschen del 2

 


Efter veckans nedgång noterade Stockholmsbörsen nytt årslägsta och är nu -28% för året. En global indexfond ligger på cirka -13%.

Försöker man titta i ett lite längre perspektiv är det kanske så att vi fortfarande befinner oss mitt i Coronakraschen. Börsen bottnade som bekant i mars 2020 och sedan följde penningpolitiska stimulanser som saknar motstycke i historien och därav också en rekordsnabb återhämtning.

Vi var många då som tyckte att återhämtningen kanske gick lite väl snabbt och att alla stimulanser borde skapa ännu större problem i framtiden, inte minst inflation. Själv satt jag ganska länge med lite extra kassa och väntade på att den riktiga kraschen skulle komma. Till slut tröttnade jag dock och tryckte in det mesta under hösten 2021 men har faktiskt haft kvar lite i år också och har fortfarande kvar en ytterst liten del. Med facit i hand skulle jag väntat ännu längre...

Men nu verkar det hur som helst som att vi "äntligen" börjar se effekterna av många års penningpolitik, inte minst under Corona. Inflationen är över 8% i USA och över 7% i Sverige. Fed smällde till med en "trippelhöjning" av räntan dvs en höjning med 0,75% och i Sverige är en höjning med 0,5% att vänta i slutet av juni.

Räntan måste ju upp för att få bukt med inflationen men frågan är hur mycket Fed kan/vågar höja? Under 2018 försökte man höja räntan  men stannade vid 2,5% efter att börsen tappat -20% på några månader. I dagsläget ligger den amerikanska styrräntan efter den senaste höjningen på 1,75%.

Nedgången börjar slå mot mina defensiva portföljer också, jag har ju flyttat över det mesta till portföljerna på Avanza (Multi Asset och Utdelningsfonden) och årets utveckling visar nu -6,7%. Inte riktigt som att se färg torka längre men väldigt långt från t ex Stockholmsbörsens utveckling.

Även om det kanske ser mörkt ut den kommande tiden är det viktigt att komma ihåg att för den som är ung och/eller har en lång sparhorisont är en nedgång något positivt(!). Behöver man inte pengarna inom 10 år och köper varje månad köper man ju billigare nu än för ett år sedan. Man kan också se det som att risken blir lägre för varje procent som börsen går ner och att det är mer riskfyllt att investera på toppen än nu.

Det låter enkelt i teorin men i praktiken ogillar jag ändå att se kontot minska med flera månadslöner på kort tid trots att jag inte tänker använda pengarna på över 10 år, därav en mer defensiv strategi.

En nyttig övning man kan göra är att räkna på hur mycket man kommer att skjuta in på börsen i framtiden. Låt säga att man i början av året hade 500 000 investerat som nu har sjunkit till 350 000 kronor. Men man månadssparar 5000 kronor i månaden och tänker fortsätta med det i 35 år.

Totalt kommer man alltså investera 5000 x 12 x 35 = 2,1 miljoner under sitt liv. I det perspektivet är  kanske nedgången på 150 000 inte så farlig. Och då har jag inte ens räknat med att man höjer sitt månadssparande någon gång under dessa 35 år...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar