lördag 23 april 2022

Som att se färg torka

 


Vissa duktiga investerare brukar säga att investeringar ska vara tråkigt, som att se färg torka. Det är något som beskriver utvecklingen för i alla fall två av mina portföljer hittills i år. 

Nedan följer en översikt över hur portföljerna har gått i år, utveckling inom parentes. Som jämförelse har Stockholmsbörsen (OMXSPI) hittills utvecklats -16,29% och en global indexfond (SPP Aktiefond Global) -5,62%.

Multi Asset (+0,69%)

Portföljen består av

45% SPP Aktiefond Global
5% Carnegie Listed Infrastructure A
5% VanEck Global Real Estate UCITS ETF

2,5% BITCOIN XBT och ETHEREUM XBT
12,5% Lyxor EX-Energy (LCTR)
20% Xetra-Gold (4GLD)
10%WisdomTree Physical Silver (VZLC)

Att blanda flera olika tillgångsslag (aktier, krypto, blandade råvaror, guld, silver) har fungerat väl i år, portföljen har knappt rört sig varken upp eller ner och ligger för närvarade på plus, om än med knapp marginal.

Jag har jobbat rätt länge på att förenkla den så mycket som möjligt och nu går det inte att göra så mycket mer, den innehåller en fond eller ETF per det tillgångsslag jag vill ha. Möjligen skulle jag kunna skippa infrastrukturfonden och flytta det till fastighets-ETF:en istället.

Utdelningsfonden (+0,61%)

Vid förra uppdateringen bestod portföljen av 156 enskilda aktieinnehav. Sedan dess har ganska få tillkommit så det är kanske drygt 160 numera. Jag tycker för tillfället att jag har köpt det jag vill köpa och det har inte känts så motiverande att leta upp ett 161:e innehav den sista tiden.

Den är ganska tungt viktad mot USA och Sverige men även många andra europeiska länder finns representerade. Att köpa asiatiska aktier är dyrt (högt lägsta courtage) och krångligt (telefonorder!) så jag funderar nu återigen på att komplettera den med några utdelande ETF:er med asiatisk inriktning. Jag har för mig att det finns cirka 10-15 stycken att välja på hos Avanza.

Även om utvecklingen totalt sett stått nästan still i år så kan det förstås svänga desto mer i enskilda innehav.

Topp 3 i år:

Bayer AG +40,81%
Exxon Mobil Corp +39,14%
Chevron Corp +37,23%

Sämsta 3 i år:

Nokian Renkaat Oyj -60,81%
VNV Global -59,68%
Azelio - 54,40%

"Strategin" för vad jag ska fylla på i är i princip det som som gått dåligt sista tiden och som samtidigt har en liten vikt i portföljen. Snart dags för påfyllning i Nokian således.

Lysa 80/20 (-5,7%)

I princip samma utvecklig som för en global indexfond så inga överraskningar här vid en första anblick. Dock har jag ju fördelningen 80% aktier och 20% räntor så man hade faktiskt förväntat sig ett något bättre resultat.

Tanken med räntedelen är ju att den ska dämpa nedgången när aktier går dåligt men det har inte fungerat alls i den breda portföljen (som är mitt största innehav) i år. Aktier är -5,33% och räntor -5,65%! 

De flesta räntefonder har haft det svårt senaste tiden, Avanzas mest populära räntefond AMF Räntefond Lång är t ex back -4,87% i år så det är inte som att det är Lysa som har gjort ett dåligt jobb direkt.

Men det gör mig förstås tveksam till att ha kvar räntor på Lysa, jag har ju valt bort det för tillfället i andra portföljer. Att omfördela till 90/10 eller 100/0 i den breda portföljen till att börja med är ett alternativ förstås.

Fondo (-4,80%)

Slutligen den minsta portföljen, som jag egentligen bara har för att kunna köpa AuAg Precious Green till rabatt:

60% PLUS Allabolag Sverige
40% AuAg Precious Green

PLUS-fonden följer ju i princip OMXSPI så den har en likande utveckling i år (-13,79%). Taktiken här har varit att köpa på mig i dipparna så jag ligger i princip +-0 sedan start.

AuAg Precious Green har gått desto bättre, +4,85% hittills i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar