torsdag 31 december 2020

Resultat 2020


Börsåret är slut och det betyder i vanlig ordning att bloggar och #finanstwitter fylls med grafer över mer eller mindre fantastisk avkastning. Jag har sett många grafer på finanstwitter med avkastning på flera hundra procent(!) så jämfört med det är min egen avkastning ganska beskedlig.

En reality check eller två är väl därför på sin plats:

1. Sparar man i aktier och/eller fonder har man bättre ekonomi än de flesta. Se gärna också tidigare inlägg om hur mycket genomsnittspararen har på Avanza. Det är troligen betydligt lägre än du tror.

2. OMXS30 har avkastat +5,81% i år och en bred globalfond som Länsförsäkringar Global Indexnära +2,36%. Allt över det får därmed betraktas som en bra avkastning. Har man dessutom en lägre riskprofil och inte sitter med 100% aktier ska man egentligen vara mycket nöjd om man får högre än så.

I år har det gått så här för mina portföljer

Lysa Bred: 80/20: +2,6%

Lysa Hållbar: 80/20:  +4,1%

Golden Butterfly: +7,64%

Avanzaportföljen: +10,12%

Golden Future: +10,19%

SAVR: +8,75%/+16,67%

Lysaportföljerna gjorde sitt jobb och avkastade ungefär som en global indexfond.

Golden Butterfly och Golden Future hade ett bra år vilket inte är så konstigt med tanke på att guldpriset stigit 25% i år. Kraschen i mars blev också ett väldigt bra test för portföljerna och de uppförde sig precis som det är tänkt, som sämst var de -7% respektive -10% att jämföra med börsens -30%.

Avanzaportföljen som är den enda portfölj som innehåller enskilda aktier (främst investmentbolag) gick starkt de sista veckorna på året och slutade på strax över +10%.

SAVR-portföljen är den enda som bara innehåller aktier och beroende på hur man räknar kan det vara den som har gått bäst av portföljerna. SAVR redovisar resultatet både i kronor och i procent och jag får som vanligt inte ihop det riktigt. Den lägre siffran är det som SAVR visar och den högre det jag får fram om jag räknar ut avkastningen genom att titta på hur utvecklingen varit i kronor.

Bäst 2020

Även om jag sålde bort mig en del under mars (mer om det nedan) så köpte jag faktiskt en hel del också och några av köpen har fallit riktigt väl ut:

Bitcoin XBT: +256%

Svolder: +131%

Proethos Fond: +65%

Jag har haft ett litet innehav i Bitocin XBT en tid och när det följde med allt annat ner i mars passade jag på att öka lite. Tyvärr inte särskilt mycket, jag skalade av lite när bitcoin stod i 23 000 USD (i skrivande stund är kursen över 28 000) och värdet uppgår nu till cirka 1% av totalt sparande. Fortsätter det så här kan det bli min bästa investering någonsin (den hittills bästa är protector).Jag är också medveten att samma sak som hände 2017 kan hända igen (en nedgång på över 80%!) så jag vågar inte ha allt för stor exponering mot bitcoin.

Svolder köpte jag för fullt runt 80 kronor i mars och vid årets slut är kursen drygt 195 kronor. Tajming brukar inte vara min starka sida men den här gången gick det vägen 😀.


Proethos Fond är slutligen en fond som jag sneglat på ett tag och slog till efter raset i mars. Bästa fonden i mina portföljer med god marginal med en uppgång på +65% sedan mars.

Sämst 2020

Vad jag gjorde mindre bra under året var förstås att sälja av cirka 20% av portföljen när börsen redan hade gått ner -20%. I slutändan gick det ju helt ok ändå och jag rensade samtidigt ut en del tveksamma innehav, men det hade varit ännu bättre att vänta några månader. Å andra sidan övervägde jag att sälja alla aktier i mars, så det kunde gått betydligt värre också...  

De innehav som gått sämst är dessa:

iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) (IS04): -16,34%
SEB Korträntefond C USD - Lux: -16,62%

Framtiden för räntefonder och USD ser högst osäker ut så räntefonder i USD blir då ingen höjdare. Är dock inte särskilt stora innehav som tur är.

2021

Vad jag fick lära mig den hårda vägen under 2020 var hur jag reagerar på stora nedgångar. Det är precis som klyschan säger att det är inget man kan läsa sig till utan man måste uppleva det.

För ett år sedan skrev jag att jag hade som mål att att ha 80% exponering mot aktier och att alltid vara fullinvesterad.

Det låter jättebra i teorin men verkar inte fungera för mig i praktiken. Jag har nu reviderat det till 50-60% aktieexponering och har dessutom ett särskilt konto ("krigskassa") att använda vid större nedgångar.

Warren Buffet sa det (som vanligt) bäst - "... what you do need is emotional stability".
2 kommentarer:

 1. Hej!

  Önskar dig ett riktigt gott nytt år och en god fortsättning!

  Tycker du kan vara riktigt nöjd med din avkastning givet den lägre risken jämfört med andra finansbloggare.

  Jag har som nyårslöfte lovat mig själv att börja minska belåningen på portföljen. Det är illa nog att vara fullt investerad i aktier vid en börskrasch utan att dessutom vara belånad när det smäller. Jag minns känslan av maktlöshet under IT-kraschen och finanskraschen och hoppas att jag slipper uppleva det igen (jag har skrivit om det här).

  Även jag har för övrigt börjat öka andelen guld genom månadsparande i AuAg Precious Green men det går långsamt framåt.

  Vi får hoppas på ett riktigt gott nytt år 2021!

  Hälsningar,

  Slumpvandraren

  SvaraRadera
 2. Detsamma, året har börjat bra för guld :-)

  SvaraRadera