torsdag 7 januari 2021

Keep it simple? #3


För drygt ett år sedan skrev jag ett inlägg om hur man kan bygga upp en portfölj på enklast möjliga sätt och ändå få god riskspridning. Sen dess har min marknadssyn förändrats något så här kommer en uppdatering av det.

Det viktigaste innan man börjar tycker jag fortfarande är att välja sin risknivå, helt enkelt hur många procent av sitt sparande man vill ha i aktier.

Är man 20 år och/eller har 10 000 att placera kan man väl ha allt i aktier, men är man istället 40 år och/eller har 1 000 000 eller varför inte 55 år och och/eller 3 000 000  att placera är det inte lika självklart. 

Jag vet att många inte håller med mig här så man får helt enkelt själv komma fram till en lämplig risknivå.

I det förra inlägget tog jag med räntor/obligationer som tillgångsslag men jag har blivit allt mer tveksam till det på senare tid, av flera anledningar:

1. Jag upplever att de är svåra att förstå och och därmed svårt att välja "rätt" räntefonder.

2. Korta räntefonder har en begränsad uppsida på kanske 1-2% per år, medans nedsidan är minus några % per år. Det finns gott om nischbanker med insättningsgaranti och fria uttag som erbjuder konton med 0,8-0,9% ränta (före skatt). Kan man binda pengarna några månader eller år kan man få drygt 1%. Sparkonto ter sig plötsligt som ett intressant alternativ.

3. Det finns mig veterligen inga svenska räntefonder med riktigt långa löptider (20+ år). Vill man ha det är man hänvisad till ETF:er som handlas i Euro eller USD vilket för med sig courtage och valutarisk. Det behöver inte vara fel om man vet vad man gör men hör kanske inte hemma i en "enkel" portfölj.  

Jag hoppade också över guld i förra inlägget men sen dess har caset för guld stärks betydligt i och med coronakrisen och medföljande stimulanser vilket gör det svårt för mig att inte rekommendera det nu.

Frågan hur stor del av portföljen som ska innehålla guld är inte helt lätt att besvara men jag skulle nog inte rekommendera mer än som mest 20-25% i de flesta fall. Som minst kanske 10%, i annat fall får man ganska liten effekt och kan då lika gärna hoppa över det.

De tre tillgångsslagen man som minimum behöver i portföljen är alltså enligt mig aktier/guld/sparkonto.

Hur man viktar dem är som sagt upp till var och en men något sånt här tycker jag känns rimligt:

Låg ålder och/eller lågt kapital: 100/0/0
Medelålder och/eller ganska mycket kapital: 60/20/20
Hög ålder och eller mycket kapital: 40/20/40

Aktier
För att implementera aktiedelen kan man göra det enkelt för sig och välja en global indexfond med låg avgift. 

Några populära alternativ med avgift inom parentes:

Länsförsäkringar Global Indexnära (0,22%)
SPP Aktiefond Global A (0,34%)
SPP Global Plus A (0,43%)

Min favorit är faktiskt den dyrare av fonderna, jag gillar att den är hållbarhetsstämplad och tror att den kommer avkasta något bättre än de övriga i framtiden.

Vill man göra det så enkelt som möjligt funkar det som sagt egentligen att bara har en global indexfond men eftersom man inte får särskilt mycket Sverige eller Asien/tillväxtmarknad då brukar man ofta komplettera med det.

För att få den svenska börsens snittavkastning kan man t ex välja SEB Hållbar Sverige Indexnära med 0,26% i avgift. Vill man ta lite mer risk kan man kanske byta ut den mot

AMF Aktiefond Småbolag (0,45%)
Spiltan Aktiefond Investmentbolag (0,27%)

Båda fonderna har utklassat index i många år och det finns goda skäl att tro att åtminstone småbolag över tid kommer fortsätta gå bättre än index.

Bland asienfonder är Swedbank Robur Access Asien A (0,35%) en av de mest lägst avgift.

Sparkonto
Det finns som sagt ett antal nischbanker som erbjuder 0,8-0,9% med insättningsgaranti så här tror jag valet spelar mindre roll. Insättningsgarantin är nyligen höjd till 1 050 000 så har man väldigt mycket kapital kan det vara idé att sprida ut det på flera banker...

Guld
Det finns ett antal ETF:er/ETC:er som är backade av fysiskt guld, några av de populäraste är:

Xetra-Gold (4GLD)
Wisdomtree Physical Swiss Gold (GZUR)
Wisdomtree Physical Gold (VZLD)

Numera går de även att köpa på Avanza och inte bara Nordnet. Avgifterna är likartade så det är svårt att säga att någon skulle vara bättre än en annan. En kul(?) detalj är att priset för en andel av 4GLD alltid är detsamma (i Euro) som för 1 gram guld.

Sammanfattning
Så för att sammanfatta, en bra och enkel portfölj för kommande år med fördelningen 60/20/20 skulle kunna se ut så här:

42% SPP Global Plus A 
6% AMF Aktiefond Småbolag
6% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
6% Swedbank Robur Access Asien A
20% Xetra-Gold (4GLD)
20% Sparkonto

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar