lördag 21 november 2020

Översyn Golden Butterfly


Från och med i år försöker jag göra en större översyn och ombalansering av samtliga portföljer två gånger per år, i juni och december. Det är många portföljer så jag tjuvstartar lite med Golden Butterfly i det här inlägget.

En Golden Butterfly ska egentligen bestå av 40% aktier, 40% räntor och 20% guld. Jag har viktat den lite tyngre mot guld och kör i dagsläget istället 40% aktier, 30% räntor och 30% guld:

Guld
30% WisdomTree Physical Gold (VZLD)
Aktier
10% Nordnet Indexfond Sverige
10% AMF Aktiefond Småbolag
20% SPP Aktiefond Global A
Långa räntor
10% iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) (IS04)
2,5% Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ (EUR) (DBXG)
2,5% iShares € Govt Bond 15-30yr (EUR) (IBCL)
Korta räntor
5% Spiltan Räntefond Sverige
5% SEB Korträntefond C EUR - Lux
5% SEB Korträntefond C USD - Lux

Jag har viktat guld lite högre helt enkelt eftersom jag tror mer på guld än på räntor kommande år. Som jag skrivit tidigare blir jag mer och mer tveksam till att ha räntor över huvud taget så vad jag till slut har kommit fram till är att ändra till följande fördelning:

50% aktier
30% guld
20% räntor

Nu flyttar jag alltså över 10% till aktiedelen istället. Den innehåller fortfarande samma tillgångsslag som en klassisk Golden Butterfly men fördelningen är ganska långt därifrån så jag borde kanske egentligen byta namn på portföljen till något annat (Greedy Butterfly?).

Inte den bästa tajmingen att sälja räntefonder och köpa mer aktier just nu kanske men jag har svårt att se någon uppsida i räntefonderna på kort sikt. 

Efter omfördelningen tänker jag mig att portföljen ser ut så här:

Guld
30% WisdomTree Physical Gold (VZLD)
Aktier
25% AMF Aktiefond Småbolag
25% SPP Aktiefond Global A
Långa räntor
10% iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) (IS04)
Korta räntor
5% Spiltan Räntefond Sverige
5% SEB Korträntefond C USD - Lux

Jag säljer de mindre ränteinnehaven som handlas i euro och behåller de som handlas i USD och flyttar över de till aktier istället. Passar samtidigt på att sälja Nordnet Indexfond Sverige och flytta över till AMF Aktiefond Småbolag istället. Småbolagsfonden har högre risk men har utklassat bredare svenska index de senaste 1, 3 och 5 åren. Totalt sett i mitt sparande har jag också en aktieandel på under 50% så jag tycker att jag kan ta lite större risk i aktiefonderna än jag gör idag.

Detta ger en lite mer lätthanterlig portfölj med 6 fonder/ETF:er istället för 9 och det kommer också bli intressant att jämföra den med portföljen Golden Future som innehåller 50% aktier, 40% guld och 10% silver.

Enligt skolboken bör denna ge lite lägre avkastning men också lägre volatilitet. Vid nästa ombalanseringen är det väl inte omöjligt att tänka sig att man förenklar ytterligare och slår ihop dem till en portfölj, med eller utan räntor.

2 kommentarer:

 1. Tjena
  Intressant med Golden Butterfly och hur du tänker men du skrev ingenting om avkastningen?

  /Leva drömmen

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Missade visst den detaljen :-)
  Hittills i år cirka +7% vilket jag är mycket nöjd med med tanke på den lägre risken. När börsen var på -30% i våras var denna portfölj cirka -7%.

  Har man Nordnet går denna portfölj och Golden Future att följa där (sök på lekonomi).

  SvaraRadera