lördag 11 april 2020

Guld och silver på Avanza



Sedan några dagar tillbaka finns det nu äntligen instrument med underliggande fysiskt guld att köpa även på Avanza. På Nordnet har det funnits i flera år medans man på Avanza har fått hålla tillgodo med syntetiska produkter så som GULD AVA.

Men nu kan man köpa t ex Xetra-Gold (kortnamn: 4GLD) även på Avanza.

Även  WisdomTree Physical Gold (VZLD) och WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR) är sökbara men det verkar inte ha skett någon handel i dem än. Samma sak med WisdomTree Physical Silver (VZLC).

Vilken av guldprodukterna man väljer bör inte spela särskilt stor roll då alla är uppbackade med fysiskt guld. Vissa håller 4GLD något högre där kursen hela tiden faktiskt återspeglar priset för 1 gram guld, i skrivande stund cirka 49 euro.

Eftersom den är fysiskt backad går det också att växla sitt innehav till riktiga tackor/bars. Jag blir inte riktigt klok på dokumentationen men tolkar det i alla fall som att att plocka ut 1 kg guld fysiskt kostar 275 euro om man levererar inom Tyskland vilket känns överkomligt i sammanhanget. I närliggande länder blir dock priset cirka det femdubbla och Sverige är inte med på listan över huvud taget.

Jag har inte haft något guld i Avanzaportföljen på ett tag eftersom det har saknats bra alternativ men från och med nu är målet att ha cirka 10-20% guld/silver även i den portföljen.

Den senaste tiden har guldpriset dragit iväg till närmare 1700 igen så det börjar ta emot lite att köpa nu. Om priset utvecklas så som många tror pga alla stimulanser vi nu ser ska å andra sidan guldpriset i första hand passera det gamla ATH om cirka 2000 dollar. Efter det är 3000 dollar en vanlig gissning.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar