lördag 25 januari 2020

Medelspararen på Avanza


Hur mycket kapital har den genomsnittliga spararen egentligen? Följer man bloggar och kanske framförallt #finanstwitter på twitter kan man lätt få intrycket att var och varannan sparare har miljoner på kontot.

T ex delade en känd twitterprofil för någon vecka sedan en bild som visade en avkastning på drygt 1 miljon. Ja för året hittills alltså... det tog tydligen bara 11 börsdagar att åstadkomma detta. Det är ju så ränta-på-ränta fungerar, det blir lättare att tjäna pengar när man redan har mycket pengar. 5% på 10 000 blir bara 500 kronor men på 20 miljoner blir det 1 miljon.

Därför kan det ibland vara bra med en "reality check" som bilden ovan @Investeraren på twitter nyligen delade med sig av. Den visar median och medelvärde för samlat kapital och månadssparande för Avanzas snart 1 miljon kunder.

Genomsnittet säger egentligen ingenting då det påverkas för mycket av extremvärden men medianen är desto mer intressant. Det är inte direkt några astronomiska summor i samlat sparande:

30 år: 28 932
40 år: 64 016
50 år: 68 095
60 år: 96 071

Eftersom det är medianvärdet innebär det alltså att 50% av åldersgruppen har en lägre summa än den som redovisas.

Sparande på Avanza säger förstås inte hela sanningen, man kan ju ha konton hos flera olika aktörer men jag tror ändå statistiken ger en fingervisning om hur sparandet ser ut i Sverige. Tidigare undersökningar har t ex visat att 27% av svenskarna inte klarar en oväntad utgift på 5000 kronor


2 kommentarer:

 1. Hej Lekonomi!

  Precis så där ser det ut. Trodde faktiskt att det såg värre ut. Nu ska man tänka att de som sparar på Avanza ändå är relativt seriösa jämfört med resterande del av befolkningen. Jag tror snittet för gemene 40 åring är lägre än 65 000 på sparkontot faktiskt.

  Intressant att du belyser det dock!

  SvaraRadera
 2. Den statistiken är intressant, det får en att tänka efter vad man själv uppnått och hur man själv ser på sitt sparande. Jag känner mig ibland missnöjd med vad jag åstadkommit hittills i livet och hur dålig jag känner mig de månader jag "bara" lyckas spara 12000kr till Avanzaportföljen.

  Men jämför man då med medianen för min ålder (26) med ett totalt sparande på 18648kr så låter ju mitt månadssparande helt absurt. Jag har alltså 47x mer än medianen i totalt sparande för min ålder, ej inräknat bostaden där ungefär lika mycket till ligger investerat exkluderat lån.

  Men sen är det säkert så att alla inte placerar sina pengar på Avanza och därför blir statistiken inte helt rätt. Det finns troligtvis många 20-30 åringar som har ett gammalt fondsparande på sin storbank från föräldrarna med uppåt 100-150 tusen och ett sparkonto med några 10-tusen. Det är ingen prioritet att spara långsiktigt för de allra flesta. Har man några tusen på sparkontot är det för att man sparar till något lite dyrare eller ännu inte hunnit hitta någon pryl att handla upp dem på.

  SvaraRadera