onsdag 17 april 2019

Lögn, förbannad lögn och statistikOm du tidigare har levt i villfarelsen att +10% på ditt Avanzakonto innebär att dina pengar har ökat med 10% från t ex 100 000 till 110 000 så kanske detta inlägg kommer ändra på det. Det finns som bekant tre sorters lögner - lögn, förbannad lögn och statistisk.

Det kan vara så att uppgång i kronor och i procent sammanfaller, men högst trolig gör det inte det. Så här förklarar Avanza det själva:

"Din "Utveckling i procent" och "Utveckling i kronor" på ditt konto beräknas på olika sätt och därför kan dessa kan skilja sig åt. När vi redovisar utvecklingen på kontot så beräknas avkastning i procent och avkastningen i kronor på en sådant vis att du till exempel kan ha en positivt avkastning i kronor men en negativ avkastning i procent.  Detta beror på att grafen beräknar din totala avkastning, oavsett vilket belopp som avkastningen ger."

De har också ett exempel:

"Exempel: Ponera att kontots totala värde är 20 000 kr och att du handlar ett värdepapper för alla pengar, alltså 20 000 kr, som sedan går upp med 10%. Då har du en procentuell utveckling om 10% och en utveckling i SEK om 2000 kr.

Om du sedan gör en insättning på 100 000 kr som du sedan också investerar i ett värdepapper men som faller med 3% kommer din graf visa följande utveckling: Procentuell utveckling 7,54% och utveckling i SEK -1000 kr. 

Orsaken är att kontots totala värde sjönk från 122 000 kr till 119 000 kr vilket motsvarar -2,46%. Det innebär att det rent procentuell inte minskat särskilt mycket men räknat i kronor blir förlusten större än den tidigare vinsten.

Utveckling i procent: 10% - 2,64% = 7,54%
Utveckling i SEK: 2000 kr - 3000 SEK = -1000 SEK"

Jag hänger inte riktigt med på hur Avanza kan tycka det är rimligt att en förlust på 1000 kronor ska visas som +7,54%. Jag förstår att de tar hänsyn till att den första investeringen har gått +10% och då vill man återspegla det i den totala utvecklingen men det känns väldigt missvisande. Man har satt in 120 000 och värdet är 119 000, det är väl det som är det intressanta?

Som tur är kan man välja om man vill se utvecklingen i procent eller kronor, väljer man procent finns risken att det blir ganska missvisande. Något att tänka på nästa gång någon visar en kontograf på Twitter, av någon anledning brukar dessa alltid vara i procent 😏.
2 kommentarer:

 1. Hej Lekonomi!

  Jag förstår i grund och botten hur du resonerar :). Jag tycker dock faktiskt att det viktigaste är att visa hur en portfölj har presterat SEDAN man började investera dem pengarna oavsett vad som sedan händer?

  Om man nu tycker att en aktieportföljs bästa investering är att låta pengarna räntas till 0% må så vara....men en portföljs värde bör ju faktiskt mätas i värde i förhållande till startkapital från en viss brytpunkt.

  Var pengarna kommer ifrån är i mitt tycke inte så intressant?

  Nu använder jag själv inte Avanza så jag har inte koll på alla deras funktioner....men Nordnet är det iaf lätt att se alla former av uträkningar på.

  Men för min egna del så får dem gärna visa min portföljrapport i % som även inkluderar mina insättningar....värdet på mitt sparande har ju trots allt ökat med x %.

  Mina investeringar å andra sidan är en helt annan femma...icke att förväxla med mitt sparande överhuvudtaget!

  Visst skall man vara uppmärksam på detta men det är väl ändå relativt enkel matte att förstå och dem visar det ganska tydligt?

  https://frihetviautdelning.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Det kan verka konstigt till en början. Absolut. Men egentligen är det ganska logiskt. Det sättet att räkna används ju för att du ska kunna jämföra din portfölj med utveckingen i en fond eller ett index. Om du vill få en graf över utvecklingen på ditt sparande att jämföra med en graf för ett index är detta egentligen det enda rimliga sättet att räkna.

  Tänk istället om du köpt för 100 kr dag ett och de ökar med 10% till 110 kr. Sen köper du för 900 kr till dag två men avkastningen står still den dagen. Då har du 1010 kr varav 10 kr är avkastning, dvs 1 %. Skulle bli en konstig graf att lägga bredvid ett index när din graf sjunker från 10% till 1% avkastning utan att några pengar förlorats, bara för att du gjort en nyinsättning. Snacka om att underprestera mot index!

  Eller om din graf bara baserades på värdet på portföljen. Lägg in 100 kr första dagen och gör en ny insättning på 100 kr dag två. PANG 100% värdeutveckling på min portfölj. Skulle se snyggt ut bredvid omxs30-grafen.

  Sen kan du ju faktiskt i både appen (fördelat på konto eller värdepapperstyp) och på siten (lite hur du vill) se värdeförändringen på de värdepapper du för stunden äger på det sätt jag antar att du vill. Det kallar de för "utveckling sedan köp" och där redovisas bara värdeförändringen/insättning. Den informationen blir dock ingen graf eftersom att en sådan graf inte skulle gå att använda till något vettigt.

  SvaraRadera