lördag 13 augusti 2022

Varför gjordes alla bra filmer 1999?

 


Efter den senaste tidens uppgång har investerandet för egen del återigen börjat likna att se färg torka. Multi Asset-portföljen visar -2,4% i år och utdelningsfonden är nu faktiskt på plus (+1,29% i år) igen. Hur det har gått till med 179 (tror jag) närmast slumpvis utvalda innehav samt 3 ETF:er vet jag inte riktigt men det är förstås kul så länge det varar.

Så som jag hintade om förra veckan kommer därför dagens inlägg att handla om något helt annat, nämligen filmer från 1999.

Under många år betygsatte jag alla filmer jag såg på filmtipset.se och noterade att många av de jag satte 5/5 på klumpade ihop sig runt just 1999 så det här är något jag har funderat på ett tag. En googling på "Movies 1999" visar att jag inte är ensam om att ha noterat det och särskilt vid "tjugoårsjubileet" 2019 verkar det ha skrivits en del om det. 

Någon kallar det tom för det "sista bra filmåret". Det är kanske att ta i men om man skulle beskriva filmåret 1999 tänker jag på sådant som hög ambitionsnivå, vilja att ta risker och experimentlusta. Ordet som ploppar upp 2022 är väl framförallt "ängsligt", med superhjältefilmer och remakes/reboots.

Eller tom filmer (om superhjältar såklart) som är i princip klara och sedan aldrig visas. Ängsligt var ordet.

Nåväl, annat var det alltså 1999 och vi fick då se en rad titlar som är att betrakta som moderna(?) klassiker idag. Framförallt tänker jag på:

The Matrix



Fight Club



Being John Malkovich



Eyes Wide Shut



Magnolia



Ja, alla fem kom otroligt nog 1999 och jag skulle ge alla betyget 5/5. Skulle jag få för mig att göra en topplista på de 10 bästa filmerna någonsin skulle jag nog vilja ha minst de tre första där också. Tom Cruise måste väl för övrigt haft sitt bästa år någonsin, han medverkar lite överraskande i både Magnolia och Eyes Wide Shut.

Det var de personliga favoriterna men det slutar faktiskt inte där. Det finns ett antal filmer från samma år som är snudd på 5/5 de också:

The Sixth Sense



The Talented Mr. Ripley



The Green Mile



American Beauty



Office Space



Jag tänker faktiskt inte nämna något om handlingen här, jag förutsätter att alla känner till och har sett filmerna 😉. Har man inte gjort det är det förstås en stark rekommendation att göra det. Samtliga finns på de olika större streamingtjänsterna och/eller går att hyra på SF Anytime med flera. 

Avslutningsvis några filmer som också kom 1999 men som man kanske kan hoppa över:

The Blair Witch Project


Star Wars Episode 1


American Pie




Mockumentären The Blair Witch Project må ha varit banbrytande inom skräckgenren men jag minns den inte som en särskilt bra film. Har dock inte sett om det sedan den var relativt ny.

Star Wars Episode 1 tycker jag är en katastrof och det beror inte bara på Jar Jar Binks. Effekterna ser ut som ett datorspel från 90-talet vilket såg illa ut vid premiären och ännu värre ut idag. Och värst av allt så är den helt enkelt tråkig.

Tonårskomedin American Pie gjorde väl egentligen inget nytt i genren men höjde (eller sänkte, beroende på hur man ser det) ribban några nivåer till och är väl ändå den mest sevärda av de tre. 

5 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ok, ALLA bra filmer kanske inte gjordes 1999... min favoritfilm är från 1958 ;)

      Radera
  2. Bättre filmer 94:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, Pulp Fiction och Nyckel till frihet förvisso men annars vet jag inte ;)

      Radera
    2. Leon, natural born killers, Forrest gump, dum dummare,, några godbitar till..✌️

      Radera