lördag 27 mars 2021

Förenklingar i portföljerna #2

 


Under veckan har jag fortsatt förenkla portföljerna, när man väl börjat kan det vara svårt att sluta...

Möjligen har det att göra med att börsen är så högt värderad nu, både vid stora nedgångar (som för ett år sedan...) och uppgångar blir viljan att agera större. Skulle det komma en större nedgång blir det enklare att veta vad man ska fylla på i om portföljen/portföljerna inte är så spretiga helt enkelt.

Tanken från början var att slå ihop portföljerna Multi Asset och Golden Future till en gemensam portfölj men efter att ha funderat några varv till kom jag fram till att det faktiskt ju vore ännu enklare att likvidera de portföljerna helt och flytta pengarna till Avanza och Lysa istället. Varför ha en portfölj till med indexfonder när jag redan har Lysa?

Portföljerna på Nordnet startades också eftersom det då inte var möjligt att köpa ETF:er med exponering mot guld och silver på Avanza men den möjligheten finns ju nu.

Så nu har jag sålt av allt i de två portföljerna och håller på att fördela pengarna mellan den "nya" Avanzaportföljen och Lysa 80/20. Således:

Sålt

(Multi Asset)
WisdomTree Physical Gold (VZLD)
Spiltan Räntefond Sverige
WisdomTree Physical Silver (VZLC)
Lyxor EX-Energy (LCTR)
AMF Aktiefond Småbolag
SPP Aktiefond Global A
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära

(Golden Future)
WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR)
WisdomTree Physical Silver (VZLC)
SPP Global Plus A
Swedbank Robur Access Asien
Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Köpt (ökat)

Avanza Emerging Markets
Avanza World Tech by TIN
Avanza Småbolag by Skoglund
XACT Norden Högutdelande
Xetra-Gold (4GLD)
WisdomTree Physical Silver (VZLC)
Lyxor EX-Energy (LCTR)
Lysa 80/20

I slutändan blir det ingen större skillnad förutom att det blir lite lättare att hantera tre portföljer istället för fem, fördelningen mellan olika tillgångsslag är ungefär som tidigare

Nackdelen med att göra så här är att det tillkommer växlingsavgift och courtage vid köp och sälj av ETF:er, det är förvisso en engångskostnad men är förstås ändå en lite onödig sådan. Det är bättre att göra rätt från början 😉.

Vad jag har gjort är egentligen att samla guld, silver och råvaror i en portfölj istället för utspritt över tre olika och flytta det som var investerat i indexfonder till Lysa istället.

Försäljningen av Spiltan Aktiefond Investmentbolag ersätts av innehav i enskilda investmentbolag och AMF Aktiefond Småbolag av Avanza Småbolag by Skoglund.

Efter flytten av guld, silver och råvaror till Avanza så får den nu en ganska låg aktieandel, ungefärlig fördelning är för nuvarande:

45% aktier
30% guld
10% silver
10% råvaror
5% krypto

Så numera har jag egentligen två stora portföljer (Avanza och Lysa) och en lite mindre på SAVR med ett fåtal aktivt förvaltade fonder.

Med färre portföljer blir det också lite tydligare att sätta olika syfte och mål för portföljerna. 

Lysa ser jag som perfekt för pensionssparande, att man inte kan göra några ändringar förutom fördelningen mellan aktier och räntor är i det här fallet en stor fördel. Det är ett tråkigt sparande helt enkelt, vilket är positivt i det här fallet. Det finns inte ens någon app (webbsidan fungerar dock bra även mobilt).

Månatliga utbetalningar finns dessutom redan på plats när det väl blir dags för pension eller att gå ner i arbetstid.

Syftet med de övriga portföljerna är väl egentligen ungefär det samma (möjligen med option att använda pengarna till annat), men jag är inte övertygad om att en skyhög aktieandel alltid är det bästa ens på lång sikt så jag kör en lite försiktigare strategi här.

Ytterligare förenklingar?

Nu börjar jag bli nöjd för den här gången faktiskt. Kan just nu bara komma på följande möjliga förenklingar:

* Sälja Öhman Global Growth och Swedbank Robur Asienfond och investera i Lysa och Avanza Emerging Markets istället

* Sälja alla enskilda aktieinnehav och investera i en investmentbolagsfond istället

Det är väl den första punkten som ligger närmast till hands, jag vill fortfarande ha en del enskilda aktieinnehav. Tror jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar