lördag 24 oktober 2020

Gott och blandat

 


SAVR blir bättre och bättre (igen)

För snart ett år sedan lanserades SAVR som erbjuder fonder till lägre avgifter än övriga aktörer så som Avanza och Nordnet. I början var det en minst sagt avskalad tjänst men sedan dess har SAVR fortsatt utveckla sin plattform. I Juli kom det ett antal nyheter och nu är det dags igen.

Nu kan man äntligen surfa runt i fondbutiken utan att vara kund eller inloggad.

Tidigare behövde man också signera med BankID vid varje köp och sälj vilket var ganska irriterande om man fyllde på i sju olika fonder... det ska nu vara borttaget.

Nya fonder dyker upp hos SAVR hela tiden och några av de senaste är:

Pet and Animal Wlb AT EUR

White Fleet - Finserve Gbl Esports R SEK

Den första fokuserar på den stora husdjurstrenden, det vill säga att vi lägger mer och mer pengar på foder, försäkringar, läkemedel osv till våra husdjur.

Den andra trenden är inriktad på megatrenden gaming/e-sport.

Särskilt gaming är en trend jag tror starkt på kommande år men jag tycker jag redan har på gränsen till för många fonder och portföljer i dagsläget... man kan inte investera i allt. Ett alternativ skulle kunna vara att byta någon annan fond mot den förstås.

2 x 2-baggers

2-baggers (dvs att ett innehav har stigit över 100%) är inte något som händer varje dag i portföljen. Under 2012-2019 hände det bara en gång (Protector) men under 2020 har det faktiskt inträffat 4 gånger.

Först Industrivärden och Castellum under början av året och nu på senare tid har det inträffat i investmentbolagen Svolder och Latour.

Svolder handlas enligt ibindex till en premie om runt 6% och Latour till en helt galen premie om över 50%! Latour brukar förvisso alltid handlas till premie men inte så här mycket... för den som vill försöka sig på marknadstiming kan det alltså vara läge att sälja nu och köpa tillbaka om/när premien "bara" är 10-20%. 

Att lyckas med det brukar dock vara lättare sagt än gjort så jag ligger troligen kvar men köper inga nya aktier på de här nivåerna.

Ny bokrecension på gång

Vem vill inte slå börsen år efter år? Undertiteln på Johan Bynélius nya bok är just detta - CAMP-B Så slår du börsen år efter år - en investeringsfilosofi som fungerar.

Titlar som lovar ganska mycket är mer regel än undantag inom det här området ("så enkelt är det att bli rik", "bli rik och fri" osv...) men i det här fallet får man väl ändå säga att det finns skäl att ta den på allvar. Bynélius har nämligen snittat cirka 22%(!) avkastning per år i tio år så uppenbarligen fungerar investeringsfilosofin för honom.

Redaktör för boken är Peter Karaszi som också har skickat mig ett recensionsexemplar. Recension kommer under nästa vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar