fredag 30 oktober 2020

Recension: CAMP-B


Som jag nämnde i föregående inlägg har jag fått ett recensionsexemplar av boken "CAMP-B Så slår du börsen år efter år - en investeringsfilosofi som fungerar" och här följer mina tankar om den.

Som sagt, vem vill inte slå börsen år efter år? Förvaltaren och författaren Johan Bynélius har lyckats med just det och snittat en avkastning om 22 procent per år i tio års tid. Utklassa index ett år eller två kan många lyckas med med ren tur men när det är tio år i följd får man anta att det är något annat som ligger bakom.

Det historiska snittet för en årsavkastning brukar man säga är cirka 8 procent och ungefär vad man kan förvänta sig på lång sikt om man köper en global indexfond.

Kan man istället få 22 procent gör ränta-på-ränta-effekten förstås en enorm skillnad. Som exempel kan nämnas att 100 000 växer till 215 000 på 10 år med 8% avkastning. Med 22% växer det till 730 000.

Innan jag började läsa boken var jag lite rädd för att den skulle vara lite för avancerad för mig, fylld med teknisk analys och grekiska bokstäver. Så är som tur är inte fallet. Vet du vad ett P/E-tal är? Bra, då har du tillräckliga förkunskaper.

Ungefär halva boken går igenom investeringsfilosofin CAMP-B och den andra halvan handlar mer om allmänna områden så som förebilder, börspsykologi och vikten av långsiktighet.

Namnet CAMP-B kommer helt enkelt från de bokstäver som utgör filosofin:

C som i Competitive advantage

C som i Contrarian

A som i Alignment of interest

M som i Margin of safety

P som i Potential

B som i Bargain

B som i Bear case

Utan att gå in på filosofin i detalj kan man i alla fall säga att det handlar om klassisk värdeinvestering. Ni kommer väl ihåg värdeinvesterarna? För 8-10 år sedan handlade de flesta ekonomibloggar (med Lundaluppen i spetsen) om just värdeinvestering. Nu för tiden handlar de flesta om utdelningar och/eller FIRE. En enligt mig lite tråkig utveckling.

Med värdeinvestering menas helt enkelt att man gör som Warren Buffet och letar efter bolag/aktier vars pris ligger under det egentliga värdet. Köp bra bolag och behåll dem länge.

Det är som man brukar säga, enkelt men inte lätt. Kan t ex ett bolag som handlas till P/E 100 (100 x årsvinsten) vara ett värdebolag? Ja, enligt Bynélius kan det det. Om man t ex gör bedömningen att de kan höja priset med 3x och öka försäljning med 2x blir ju dagens P/E-tal ointressant.

Snittar man en avkastning på över 20 procent per år kommer det kanske inte som någon överraskning att aktier är det tillgångsslag som gäller för Bynélius. Övriga tillgångsslag ratas, förutom möjligen guld men då som försäkring/skydd och inte investering.

Indexfonder går förstås också bort, de innehåller för mycket skräp och investerar man bara i indexfonder kan man ju per definition inte slå index.

Den nu så populära utdelningsstrategin är inte heller någon favorit, milt sagt. Det sista Bynélius vill att företagen gör med vinsten är att dela ut den, den ska ju återinvesteras så att företaget kan växa.

Om man nu läser boken och tar till sig filosofin då, kommer man börja överavkasta mot index då? Nja, Bynélius själv gör en jämförelse med en elitidrottare eller programmerare, det räcker inte med att läsa en bok utan det krävs mycket tid, övning och kanske i viss mån medfödd talang.

Har man ambitionen att slå index genom värdeinvestering är det dock en bra start. Jag är övertygad om att det går om man har intresset och tiden och om man som Bynélius säger "älskar att läsa". Då inte bara om bolagen och rapporter utan även böcker inom området. Författaren själv säger sig läsa cirka 2 böcker per månad.

Det är definitivt inte för alla och trots kritiken ovan skriver Bynélius att indexfonder är det som passar de flesta bäst. Det är helt enkelt för svårt att slå index och indexfonder ger mycket bra avkastning i förhållande till den tid (0) man behöver lägga ner. 

Hur som helst, jag tror de flesta som är intresserade av investeringar kan få ut något av boken men kanske särskilt de som ser sig som värdeinvesterare (förstås), indexkramare eller utdelningsjägare.

Värdeinvesterare för att ta del av investeringsfilosofin och indexkramare och utdelningsjägare för att kanske få lite nya perspektiv 😀.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar