lördag 19 oktober 2019

Johnson & Johnson i blåsväder igen



Igår rapporterades det återigen om att man funnit spår av asbest i babypuder från Johnson & Johnson. Det är anklagelser som har kommit då och då mot J&J i flera årtionden men den här gången är det första gången som J&J faktiskt kallar tillbaka produkten.

Aktien backade drygt -6%.

J&J har redan idag tusentals stämningar mot sig för en rad olika produkter, bland annat babypudret där stämningarna gäller att det skulle ha orsakat cancer. Stämningarna kommer väl knappast att minska i och med detta, kan man tänka.

Huvudportföljen utgörs idag till cirka 3% av J&J och som aktieägare är det förstås frågan hur man nu ska agera - sälja, ligga kvar eller kanske rent av köpa mer?

Å ena sidan så har J&J minst sagt finansiella muskler, det har höjt utdelningen i över 50 år och är ett av två amerikanska företag som har AAA i kreditrating (det andra är Microsoft). De klarar av att betala en del skadestånd med andra ord, eller kanske framförallt att "lawyer up" som amerikanen säger.

Å andra sidan riskerar det här att ligga som en blöt filt över J&J flera år framåt och hålla nere kursen, oavsett sanningshalten i stämningarna. Den som är (mycket) långsiktig kan då se det som ett köpläge men risken är stor att man får låg avkastning de närmaste åren.

Att äga J&J har inte varit någon lysande affär de senaste åren, kursutvecklingen har sett ut som följer:

i år: -1%
1 år: - 8,5%
3 år: + 9%

Utdelning runt 3% tillkommer visserligen men som jämförelse är motsvarande siffror för en global indexfond +29%, +16% respektive +50%.

Man får helt enkelt ställa sig frågan om J&J kommer prestera bättre än index kommande år. Jag har inte riktigt bestämt mig för hur jag ska göra än men överväger att sälja. Normalt sett försöker jag hålla nere risken och säljer när sånt här inträffar, t ex vid Swedbank-gate då många såg ett köpläge. Än så länge ser det ut att ha varit rätt beslut.

Om jag säljer kommer en del av pengarna gå in i Lysa 80/20 och en del i läkemedelsfonden DNB Health Care. Genom innehavet i DNB Health Care (där J&J är ett av de större innehaven) behåller jag läkemedelsexponeringen men minskar bolagsrisken.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar