tisdag 9 juli 2019

AuAg Fonder



Sen Eric Strand lämnade Pacific Fonder saknas det ett bra alternativ för att investera i guld på Avanza. På Nordnet rekommenderas ETF:erna Physical Gold eller Physical Swiss Gold men de går tyvärr inte att handla på Avanza.

Eric Strand har dock nya fonder på gång i det nystartade bolaget AuAg Fonder vilket Fonder Direkt har en intressant artikel om.

Tidigare verkade det som att det bara skulle bli en fond med en inriktning på guld, ädelmetaller och grundämnen som används vid "grön teknik" men nu verkar det som att det istället blir tre olika fonder med lite olika inriktning.

Silverfond
Först ut är en fond med inriktning på silver som väntas lanseras i höst. Den kommer investera i ETC:er som äger fysiskt silver och även silvergruvor. Silver kallas ibland för "guld på steroider", dvs det fungerar som en hävstång på guldet.

Man kan alltså räkna med stora svängningar i fonden och Eric Strand kallar den tom för "Sveriges mest riskfyllda fond" där en uppgång på 500-600 procent kan följas av en nedgång på 80 procent. Troligen inget för mig med andra ord.

Defensiv guldfond
Nästa fond som planeras är en mer defensiv fond med fokus på guld.

Råvaror för grön teknik
Den sista fonden som planeras för tillfället fokuserar på råvaror som behövs vid grön teknik så som litium, platina och palladium.

Den fond jag är mest intresserad av är kanske inte helt oväntat guldfonden. Jag har just nu ingen exponering mot guld alls i huvudportföljen utan har istället startat en Golden Butterfly på Nordnet där jag köper ETFS Physical Gold.

Jag vill gärna har runt 5% guld i huvudportföljen så den nya guldfonden kommer bli intressant att följa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar