söndag 7 juli 2019

Bästa småbolagsfonden



Omni Ekonomi har gjort en genomgång över vilka Sverigefonder/småbolagsfonder som har gått bäst i år, de senaste tre åren och de senaste fem åren. Vilka som har gått bäst i år tycker jag inte är så intressant då det ju kan variera kraftigt från år till år.

Desto mer intressant då att titta på vilka fonder som har legat i topp även på tre och fem års sikt. Den fond som presterat bäst på fem års sikt och även tar sig in på topp fem på ett och tre års sikt är SEB Sverigefond Småbolag C/R.

Fonden har haft en fantastisk utveckling de senaste åren, eller vad sägs om drygt +140% på fem år jämfört med SIX RX cirka +60%.


De 10 största innehaven:


"Småbolag" blir som vanligt lite missvisande, samtliga bolag bland de 10 största innehaven återfinns faktiskt på Large Cap. Man får ganska mycket industri och teknik och ofta till ganska hög värdering, P/E 30 eller över är inte ovanligt.

Man kan därför förvänta sig att svängningarna kommer bli större i fonden jämfört med index, både uppåt och neråt.

Att fonden överpresterat mot index de senaste fem åren är alltså egentligen inte så konstigt, får vi några dåliga börsår bör den gå sämre än index. För den långsiktige har det dock lönat sig historiskt att ligga kvar i fonden i både upp och nergång.

När man tittar på historiken blir jag förstås lite sugen på att köpa in mig i fonden, men det är egentligen helt emot min ganska defensiva strategi vilket gör att jag (troligen) avstår.

För den som är mer riskvillig ser dock intressant ut. Något annat som överpresterat mot index de senaste åren är investmentbolag så en enkel portfölj för den riskvillige skulle kunna se ut så här:

25% SEB Sverigefond Småbolag C/R
25% Spiltan Akitefond Investmentbolag
50% Avanza Global

Hög risk men också stor potential att gå bättre än index.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar