söndag 2 juni 2019

Alternativ till Pacific Precious



Igår kom det tråkiga nyheter om fonden Pacific Precious. Pacific fonder har bestämt sig för att höja avgiften till det dubbla mot idag (källa: finwire) vilket får förvaltaren Eric Strand att lämna fonden och sälja av hela sitt innehav.

All heder till Eric förstås och tråkigt för alla innehavare av fonden.

Frågan är då vad man ska välja istället, särskilt om är kund hos Avanza där fonden var det i mitt tycke enda vettiga alternativet för att få exponering mot guld.

Eric Strand skriver själv på sin hemsida att han kommer sätta sina pengar i AVA GULD hos Avanza och ETFS Physical Gold  (VZLD) hos Nordnet även om det inte är optimalt.

Är man kund hos Nordnet är ETFS Physical Gold ett bra alternativ då det är en ETF med underliggande fysiskt guld. AVA GULD hos Avanza är däremot ett certifikat och är mer att se som en kortsiktig spekulation i terminspriset på guld, och det är inte så jag vill investera i guld.

Alternativ om man är kund på Avanza:

Fonder som investerar i guldbolag
Utbudet här är inte heller så stort på Avanza, väljer man att filtrera fonder på typ = branschfond och kategori = ädelmetaller hittar man fyra fonder. Den som gått bäst på 1 års sikt och också är populärast på Avanza är BGF World Gold A2.

Fonden är alltså en aktiefond som investerar i företag verksamma inom guldutvinning. Avgiften är dessutom hög (2,21%). Kan väl vara ett alternativ om man spekulerar i en kraftig uppgång för guldet i närtid då det bör ge en hävstång på guldpriset men som hedge i portföljen är det mer tveksamt då det trots allt är en aktiefond som påverkas av fler faktorer än guldpriset.

Fonder och ETF:er som innehåller en liten del guld
En råvarufond eller en ETF som XACT Råvaror innehåller cirka 10% guld och silver så det är ett sätt att få lite exponering mot guld.

Fonder som innehåller guld finns det inte så många av, den enda jag känner till är Saxxum Aktiv som innehåller en liten del guld, i nuläget 7-8%.

Med det utmärkta verktyget på fondtoppen kan man leta upp fonder som innehåller specifika värdepapper.

Vänta och se...
Vad Eric Strand ska göra härnäst är än så länge oklart men jag hoppas förstås att han återkommer med en ny guldfond.

Avanza har ju också nyligen lanserat trackers och för deras råvarutrackers står det än så länge "kommer snart". Vågar man hoppas på en vettig guldtracker? T ex en tracker som följer en ETF med fysiskt guld? Det vore inte heller optimalt pga emittentrisken men bättre än vad som finns i nuläget.

Jag har inte heller riktigt gett upp hoppet att om att Avanza ska få samma utbud av ETF:er som Nordnet men det ligger nog i så fall längre fram i tiden.

Skapa ett konto på Nordnet
Ja det här tycker jag ser ut som det bästa alternativet just nu faktiskt. Skapa ett konto och köpa ETFS Physical Gold.

Hur man sen får ihop det med sin Avanzaportfölj ställer förstås till det en del. Personligen lutar jag åt att flytta över de 5% jag idag har i Pacific Precious till räntefonder och hedgefonder och låta den nya portföljen på Nordnet bli en Golden Butterfly med ungefär samma fonder som Investerarfysikern har valt.

Kommer börja med små belopp men tanken är att ha ett månadssparande i den portföljen också.

Sammanfattning
Hur jag (troligen) kommer göra:
* Sälja Pacific Precious och vikta över till räntefonder och hedgefonder på Avanza
* Skapa en ny portfölj på Nordnet enligt Golden Butterfly
* Dyker det upp ett bra alternativ för guld på Avanza i framtiden, vikta om från räntefonder och hedgefonder till guld

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar