lördag 20 april 2024

After the gold rush

 


Guldpriset fortsätter sätta nya ATH och 1 troy ounce (31, 1 gram) handlas i skrivande stund för 2390 USD. För att sätta det i lite perspektiv tyckte jag tydligen att det var en tillräckligt stor händelse för att skriva om när guldpriset passerade 1300 USD för cirka 5 år sedan. Det innebär en genomsnittlig avkastning på cirka 13% årligen, inte så illa för en gul sten 😏.

Om jag minns rätt är det bara cirka 10-15% av guldet som faktiskt får "praktisk" nytta dvs används inom industrin på ett eller annat sätt. Resten går åt till smycken eller som investering. Det är värdefullt för att vi tycker om att titta på det skulle man nästan kunna säga. 

Att det bara finns en högst begränsad mängd bidrar förstås till värdet också, man brukar säga att om man smälte ner allt guld som hittills har utvunnits skulle det rymmas i en kub på 21 x 21 x 21 meter.

Jag började investera i guld och silver runt 2018 (tror jag), först i fonder från AuAg och sedan några år tillbaka enbart i fysiskt backade ETF:er.

Årets utveckling:

Xetra-Gold (4GLD): +20,33%
WisdomTree Physical Silver (VZLC): +25,8%
Amundi Blbrg Equlwght Commdt ex-Agricl UCITS ETF A (LYTR): +12,99%

Som synes har silverpriset faktiskt ökat ännu mer än guldpriset men det är från ganska låga nivåer och långt från ATH. Silver handlas för närvarande runt 29 USD och den senaste toppen var cirka 50 USD 2011.

Den sista ETF:en är en blandad råvarufond (ej fysiskt backad) som också gett ganska bra avkastning, delvis beroende på att den innehåller en del guld och silver antagligen.

Sammantaget har Multi Asset-portföljen ökat med +13,71% hittills i år vilket är ganska mycket mer än förväntat då den är tänkt att vara en lågriskportfölj med bara 50% aktier.

Som sagt investerade jag till en början i fonder från AuAg och dessa har förstås också haft en fin utveckling i år, särskilt Silver Bullet som ökat med drygt 28%. Fondförvaltare Eric Strand har i många år predikat om vikten av att investera i guld och silver och just nu ser det i alla fall ut som han har haft rätt. Om även hans förutspående om att silver en dag kommer nå 100 USD slår in återstår att se. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar