lördag 25 februari 2023

20% kassa, räntor och Trine

 


20% Kassa

I början av året satte jag som mål att 20% av sparandet skulle ligga på sparkontot. Efter den kraftiga uppgången i januari så gick det snabbare än väntat att nå dit. Jag sålde av i omgångar så fort Avanzakontot var över en viss gräns och hade till slut sålt av för ungefär 3 månadslöner och placerat det på Lunar istället med för närvarande 2,25% ränta.

Senaste tiden har börsen ju backat en del och nu har istället portföljerna tappat ungefär 1,5 månadslöner på kort tid. Känns därmed ganska bra att ha tagit hem lite vinst under uppgången.

Aktuell fördelning mellan portföljer och sparkonto är nu:

Utdelningsfonden 42%

Multi Asset 38%

Sparkonto 20%

Det är roligare att köpa aktier än fonder så utdelningsfonden har dragit iväg lite. Ambitionen är att hålla Multi Asset och utdelningsfonden ungefär lika stora så jag ska försöka prioritera insättningar till Multi Asset kommande månader.

Räntan och räntefonder

Ett annat mål för året var att ta in räntefonder igen och valet föll till slut på AMF Räntefond Mix som nu utgör drygt 5% av Multi Asset. Det började bra med +2% i början av februari men i skrivande stund är utvecklingen faktiskt svagt negativ (-0,15%) för året.

På lite längre sikt tror jag dock att det kan vara ett bra sätt att sänka risken i portföljen och funderar till och med på att öka innehavet till 10%. Lite förenklat  brukar man ju säga att räntefonder ökar i värde när räntan sänks så jag behöver nog inte ha bråttom i så fall.

För några månader sedan verkade många "experter" säkra på att den svenska styrräntan skulle toppa på 2,75%. Lika säkra verkar de nu vara på att det istället blir 3,75%. Slutsats: toppen kan bli både lägre och högre än så 😉.

Enligt Riksbanken själva kommer vi också få leva med räntor på över 3% ett bra tag, Q1 2026 räknar de t ex med en styrränta på 3,33%.

De har ju dock varit notoriskt dåliga på att förutspå sina egna ränteförändringar under väldigt lång tid så man kanske inte ska lägga för mycket vikt vid det. 

Trine

Den sista punkten i strategin för 2023 var att öka investerande i Trine med ett mål på 5000 euro i "outstanding portfolio" under året vilket också har börjat ganska bra. I januari hade jag 3348 euro i "outstanding portfolio" (dvs ännu ej tillbakabetalade lån) och det har nu ökat till 3685 euro.

Prognosen för återbetalningarna under året ligger på 50-80 euro/månad så förutom att återinvestera återbetalningar i nya lån behöver jag skjuta till cirka 100 euro varje månad för att komma upp i 5000 euro innan årets slut. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar