lördag 27 november 2021

Black Friday och oetiska investeringar

 


Black Friday på börsen

Igår, passande nog på Black Friday, kom Coronaoron tillbaka med full kraft på börsen och OMXS30 backade hela -4%. Som brukligt var paniken inte lika stor på större marknader och amerikanska och globala index backade med cirka -2%.

Min känsla för marknadens svängningar brukar vara högst opålitlig men jag tror i alla fall precis som KTM att det här inte är det som utlöser nästa börskrasch. Det finns just nu två stora hot som "alla" är medvetna  om - Corona och stigande inflation. Det som får börsen att krascha nästa gång är sannolikt något som ingen eller mycket få kunnat förutse.

Oetiska investeringar

När jag hade en mer koncentrerad portfölj med 15-20 aktieinnehav var det vissa branscher som jag aldrig skulle kunna tänka mig att investera i, t ex spel (kasino), olja och tobak.

Sedan jag startade portföljen "Utdelningsfonden" med för närvarande cirka 140 olika innehav är det som att alla hämningar har släppt. För några månader sedan tog in renodlade oljebolag som Chevron och den här månaden blev det bland annat mindre poster i spelbolaget Kindred och Scandinavian Tobacco Group.

Fram till i fredags hade globala så väl som svenska index stigit med cirka +30% hittills i år vilket gör det svårt för mig att trycka in hela månadssparandet i en indexfond. Det som för tillfället är impopulärt är också ofta lågt värderat eller vad sägs om P/E 6,56 för Kindred och P/E 10,59 för Scandinavian Tobacco enligt Avanza? Dessutom med en direktavkastning om 3,79% respektive 5,29%. Ingen rekommendation givetvis, jag har i princip inte gjort någon djupare analys än så. 

Det här är ingenting jag skulle vilja ha som kärninnehav men sett till mitt totala sparande väger de några promille och då är jag helt ok med det. På samma sätt som när det i vanliga globala indexfonder som AP7 också finns med ett fåtal lite tveksamma innehav.

För att kompensera ligger jag också ganska tungt i fonder med mer "hållbar" prägel så som Proethos fond, Precious Green och Lysas hållbara portfölj.

"Bättre med dubbelmoral än ingen moral" som Petter Stordalen brukar säga 😏. 

Black Friday a la Lysa

Lysa uppmärksammar Black Friday genom att erbjuda upp till 20% rabatt på avgiften när man startar ett nytt månadssparande senast 29/11. Detta gick ut i ett mail till befintliga kunder men verkar inte framgå på sajten.

Avgiften är ju redan låg (cirka 0,35%) så det blir väl inte så många kronor man sparar men att starta ett månadssparande på Lysa är något jag funderat på länge och det här var faktiskt det som fick mig att äntligen göra slag i saken.

Så från och med nu går cirka en tredjedel av mitt månadssparande automatiskt in på Lysa. Fondrobot + månadssparande alltså, enklare (och tråkigare) kan det inte bli. Övriga 2/3 av månadssparandet investeras dock än så länge i något roligare.

Till skillnad från Avanza som gärna ser att man spenderar så mycket tid som möjligt på deras sajt/app jobbar Lysa åt andra hållet. Jag har i princip bara loggat in när jag gjort insättningar och i fortsättningen slipper jag alltså även det, avkastningen går ju att följa på https://lysa.se/avkastning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar