lördag 20 november 2021

Multi Asset-portföljen +36% i år

 Det blir aldrig som man tänkt sig. När jag startade Multi Asset-portföljen var tanken att det skulle vara en portfölj med lägre risk och avkastning än en portfölj med 100% aktier. Målet är en genomsnittlig årsavkastning på runt 5% mot aktiemarknadens historiska snitt på 7-8%.

Tidshorisonten för det mesta av mitt sparande är till pension och det ligger i andra portföljer som har 80-100% aktier. Tanken med den här portföljen är att ha lite lägre risk och att eventuella uttag ska kunna ske tidigare än så.

Det är troligen ett undantag men hittills i år så har den här portföljen gått betydligt bättre (+36,12% YTD) än mina övriga portföljer. Nästan så att jag börjar fundera på att ta in andra tillgångsslag i övriga portföljer också men det är som sagt troligen ett undantag, de flesta år "ska" en portfölj med 100% aktier gå bättre än denna.

Målfördelningen är 55% aktier, 20% guld, 10% silver, 10% råvaror och 5% krypto, exakt nuvarande fördelningen ser vi i bilden ovan. Det som ligger i likvider borde tryckas in i aktier istället men annars är det ganska nära målfördelningen.

Guld och silver har inte gått särskilt bra i år men däremot råvaror och framförallt krypto vilket troligen är förklaringen att den här portföljen gått bättre än en global indexfond hittills i år. Nedan följer en genomgång av samtliga innehav med avkastning hittills i år inom parentes. De markerade med "*" saknar historik för hela året.

Aktier

Berkshire Hathaway (+20,66%)
Investor (+43,86%)
Lundbergföretagen (+20,79%)
Svolder (+93,55%)
SPP Aktiefond Global (+28,46%)
Carnegie Listed Infrastructure A (+1,97%)*
PLUS Fastigheter Sverige Index (+19,45%)*

Det som sticker ut är framförallt Svolder där kursen nästan har dubblerats i år. Jag köpte i Mars 2020 och ligger +350% på det lilla jag har kvar av mitt innehav. Premien är åter runt 20% så det blir kanske snart dags att skala av ytterligare.

Även nystartade indexfonden PLUS fastigheter har börjat otroligt bra med nära +20% på två månader. Snart dags att skala av lite här också om det fortsätter så.

Carnegie Listed Infrastructure startades också i höstas och är kanske inte så mycket att säga om än så länge. En defensiv fond som nog inte kommer ge någon rekordavkastning men som förhoppningsvis klarar sig lite bättre än index vid en börskrasch.

Råvaror
Lyxor EX-Energy (LCTR) (+34,08%)

Råvaror har inte varit någon lysande investering de senaste åren men har gått starkt i år och om inflationshotet blir verklighet finns det väl anledning att tro att de kommer fortsätta göra det.

Guld och silver
Xetra-Gold (4GLD) (+7,31%)
WisdomTree Physical Silver (VZLC) (+2,31%)
AuAg ESGO ETF (+1,84%)*

Det som har gått sämst i år är guld och silver men den senaste månaden har det också börjat ta fart, AuAg ESGO ETF är t ex +24% senaste månaden.

Krypto
ETHEREUM XBT (+540,22%)
BITCOIN XBT (+126,13%)

Så till det tillgångsslag som har utklassat alla andra - kryptovalutor. De väger bara 5% i portföljen men med avkastningen ovan blir påverkan på resultatet förstås ganska stor ändå. Jag vågar inte ha större andel än så och skalar av då och då när de börjar väga för tungt (dvs 6% eller så 😉) vilket har fungerat väldigt bra hittills.

För några år sedan resonerade många (även jag) som så att de kan antingen gå 10x eller 100x eller också kan värdet bli noll. Att värdet skulle bli noll är det väl ganska få som tror idag, men däremot är det fortfarande mycket volatilt och vi kan säkert få se krascher på 50% eller ännu mer lite då och då. Senast hände det under april-juli i år då priset på bitcoin sjönk med över 50%.

1 kommentar:

  1. Varför inga långa amerikanska räntor? Just nu saknar portföljen tillgångsslag med negativ korrelation till aktier.

    SvaraRadera