lördag 5 juni 2021

ISK-miljonären i dörren bredvid


Veckans stora snackis är förstås det av S/Magdalena Andersson föreslagna taket på ISK. Från början pratades det om 100 000 men ändrades sedan raskt till 3 000 000.

Att ha ett tak på sparande är egentligen ett lite för dumt förslag för att ens kommenteras, men jag kan inte låta bli.

Min största invändning är väl egentligen signalvärdet, man straffar den som tagit ansvar för sin egen ekonomi och lyckats bli förmögen genom t ex sparande i många år eller företagande. 

Jag har inga problem med höga skatter på sådant som det finns ett värde av att minska i samhället så som tobak, alkohol, bensin/diesel eller varför inte socker (Norge har sockerskatt sedan 1981, finns ännu ej i Sverige). Och ja, jag nyttjar alla utom det förstnämnda, om än ganska måttligt.

Höga skatter på sådant som gynnar samhället, så som arbete och sparande kommer jag nog aldrig att förstå.

Den andra invändningen är själva beloppet på 3 miljoner som enligt Andersson inte ska drabba "vanliga småsparare". Man verkar ha missat att räkna med ränta-på-ränta-effekten här.

Sparar man 10% av en svensk medianlön (2500 kronor/månad) till 0% ränta tar det 100 år(!) att komma upp i det beloppet.

Med 7% genomsnittlig avkastning tar det istället 30 år. Spara man istället 20% (5000) tar det 22 år. Slutar man sedan göra insättningar har det dubblerats till 6 miljoner efter ytterligare 10 år.

Det är alltså fullt möjligt för en vanlig löntagare men kräver tålamod, förståelse för ränta-på-ränta och kanske framförallt att man klarar marshmallowtestet, dvs att man kan avstå något idag för att få en större belöning i framtiden.

Det här verkar det inte finnas någon förståelse för hos regeringen och tittar man på hur de själva (inte) sparar på ISK så är det kanske inte så konstigt. 2019 var det bara 1 av 23 som hade kommit över taket på 3 miljoner (Hans Dahlgren, EU-minister).

Med tanke på att lönen är 180 000 för Löfven och 142 000 för de övriga har de flesta förvånansvärt lite investerat.

För en viss Magdalena Andersson är t ex summan 0 kronor.

Precis som Günter Mårder gör i artikeln kan man fråga sig vad de gör med alla pengar, en kvalificerad gissning är väl att mycket går till amortering på bostäder.

Som av en  händelse är bostäder exkluderat från den föreslagna miljonärsskatten 😉.

3 kommentarer:

  1. Precis, som av en händelse undantas bostäder. s har gått o blivit ett totalt idiotparti. Man häpnar även o utgångsläget var lågt...

    SvaraRadera
  2. De sparar inte eftersom dom har sitt på det torra även när de slutat som aktiva politiker... Eller så har de pengarna i holdingbolag utomlands där staten inte kan se eller beskatta dom.

    SvaraRadera
  3. Att bli/vara miljonär är ju magiskt, men idag är det för de flesta med normalinkomst 2,5 - 3 årslöner före skatt. För 40 år sedan krävdes 12-13 årslöner före skatt. Mycket dåligt och ogenomtänkt förslag av sittande regering.

    SvaraRadera