lördag 29 maj 2021

Att hålla sig i finansiell form

 


Jag läser just nu The Millionaire Next Door, det är 25 år sedan den kom ut men lärdomarna i den är förhoppningsvis applicerbara även idag.

I korthet bygger den på intervjuer med tusentals dollarmiljonärer och slutsatsen är att den typiska miljonären inte lever så som många kanske tror (därav titeln).

De må ha miljoner dollar i förmögenhet men bor förvånansvärt(?) ofta i vanliga villor och kör vanliga bilar.

Vanligaste bilmärket bland miljonärerna är inte Porsche eller ens BMW. Det är Ford. Vanligaste klockan är inte Rolex eller Breitling utan Seiko, och så vidare.

Undantag finns förstås men de flesta lever mer som Aktiestinsen (som trots en förmögenhet på över 100 miljoner bodde kvar i en ganska anspråkslös lägenhet i Nässjö) och inte som huvudpersonerna i Exit (fantastisk serie dock).

En vanlig invändning är väl då att om man ändå har ungefär samma levnadsstandard som alla andra, vad är poängen med att bli rik?

Boken svarar med en liknelse:

"Have you ever noticed those people whom you see jogging day after day? They are the ones who seem not to need to jog. But that's why they are fit. Those who are wealthy work at staying finanically fit."

En smått genial liknelse, på samma sätt som man håller kroppen i form genom att träna håller man sig i finansiell form genom att fortsätta ta sunda ekonomiska beslut även när man är rik.

Motsatsen är vad man på senare tid börjat kallat Lifestyle Creep eller livsstilsinflation, helt enkelt att man i takt med ökad lön och förmögenhet också börjar spendera mer. 

Som vanligt gäller det att hitta en balans förstås och något ska man väl få unna sig som dollarmiljonär. Och det ska det sägas att de faktiskt gör också men inte alls i den utsträckning som man kanske tror. 

De allra flesta har t ex en bil som är 5 år eller yngre men om medelamerikanen lägger i genomsnitt cirka 300 000 kronor när de byter bil så är det inte så att de lägger flera miljoner. Snarare 350 000.

Om nu dollarmiljonärerna inte köper särskilt många lyxbilar (även om en del förstås gör det) kan man fråga sig vem köparen är?

Jag kommer att tänka på en dokumentär om uthyrning och försäljning av lyxbostäder jag såg för många år sedan. 

Många av kunderna hade vanliga inkomster och egentligen inte råd att investera i bostäderna. Reportern frågade uthyraren hur det kom sig att de ändå gjorde det och svaret på frågan har av någon anledning fastnat i huvudet:

"Everybody wants to be rich. And if you're not rich, you want to feel rich."

Något att tänka på nästa gång man ser en ny Porsche köra förbi kanske. Föraren kan mycket väl vara rik men det är också ganska sannolikt att det bara är någon som vill känna sig rik. 

Om undersökningen från The Millionaire Next Door fortfarande stämmer är det betydligt mer troligt att man hittar miljonären i en två år gammal Toyota.

2 kommentarer: