fredag 25 juni 2021

Fond(o)kriget #2


För lite drygt två månader sedan skrev jag om det då helt nystartade Fondo, som likt SAVR erbjuder fonder till lägre avgifter än t ex Avanza och Nordnet.

Vid det tillfället fanns Fondos App bara till iPhone men numera finns den även till Android. Men man behöver faktiskt inte ens ladda ner appen för att se vilka fonder som erbjuds, de listas nu på fondos webbplats.

Först en liten repetition: det normala var i många år (något förenklat) att halva fondavgiften gick till t ex Avanza och halva till fondbolaget. En fond som har en avgift på 2% skulle alltså egentligen kunna kosta 1%, men då skulle Avanza heller inte tjäna några pengar på sin fondhandel.

SAVR förändrade detta genom att bara ta ut en "plattformsavgift" a 0,09% på varje fond. Fonden som kostar 2% hos andra aktörer kostar därmed i bästa fall 1,09% hos SAVR. SAVR har dock en valutaväxlingsavgift på 0,5% för fonder som inte handlas i SEK, vanligen ligger den på 0,25% (även på Avanza).

Fondo har tagit det ett steg till och har ingen plattformsavgift alls, och dessutom är växlingsavgiften på 0,25%. En fond som kostar 2% hos Avanza kan därmed i bästa fall kosta 1% hos Fondo.

Tittar man igenom fondutbudet hos Fondo kan man konstatera att det är betydligt färre fonder än vad SAVR och Avanza erbjuder och väldigt många ser ut att var aktivt förvaltade fonder inom olika regioner (USA/Europa/Asien osv). 

De ser dock ut att ligga lägre i pris, nedan följer några exempel på mer eller mindre välkända fonder och priset hos Fondo/SAVR/Avanza:

AuAg Precious Green A: 0,79/0,88/1,49
AuAg Silver Bullet A: 0,79/0,88/1,49
Proethos Fond: 0,41/0,66/0,74
IKC Avkastningsfond: 0,94/1,03/1,24
Länsförsäkringar Fastighetsfond A: 0,79/0,88/1,49
TIN Ny Teknik: 1,00/1,08/1,60
PLUS Allabolag Sverige Index: 0,15/0,20/0,22
Skandia Global Exponering A: 0,18/0,30/0,31


De tre första äger jag själv hos SAVR och som synes blir de ännu billigare hos Fondo. För fonderna från AuAg är det bara plattformsavgiften om 0,09% som skiljer medans rabatten på Proethos fond av någon anledning är ganska stor (0,25%),

Jag noterar också att den som vill sätta ihop en indexportfölj med extremt låga avgifter kan göra det med de två sista fonderna i listan där man har pressat ner avgiften några punkter till. 

Avanza Zero och Nordnet Indexfond Sverige har visserligen 0 i avgift men denna innehåller som framgår av namnet alla svenska bolag. Avanza Global säger sig ha en avgift om 0,1% men pga skattetekniska skäl hamnar den verkliga avgiften snarare på 0,3% (med reservation för att detta har ändrats senaste tiden).

Således ser detta ut vara den billigaste globalfonden och breda Sverigefonden som går att hitta.

Om nu inte Fondo tar ut någon avgift alls kan man fråga sig hur de då tjänar pengar? Svaret verkar vara att det gör de inte... än.

Det ganska skrala fondutbudet som erbjuds idag är nämligen gratisalternativet och man tänker sig snart lansera en premiumtjänst där man enligt uppgift får betala för:

* Specialfonder
* Utökad fondscreening
* Fler handelsfunktioner

Den första punkten är väl uppenbar, fler fonder behövs. Men om man ska betala för det faller väl lite av idén med hela tjänsten. De två andra punkterna förstår jag inte riktigt, screena kan man väl göra gratis på annat håll (t ex Avanza) och vad för utökade handelsfunktioner behöver man när det gäller fonder?

Spontant har jag alltså svårt att se hur de ska tjäna pengar på detta och tycker SAVR har en mer lättförståelig modell. 

Fondo står dock enligt uppgift under finansinspektionens tillsyn och har insättningsgaranti och investerarskydd precis som t ex Avanza så ingen anledning till oro antar jag.

Hur jag själv gör med mina fonder har jag inte bestämt mig för än, det kliar förstås lite i fingrarna att flytta över från SAVR till fondo men frågan är om det är värt besväret för att tjäna några punkter.

Någon anledning att ha kvar något annat än billiga indexfonder och Avanzas egna fonder hos Avanza är i alla fall svår att se, oavsett om man väljer Fondo, SAVR eller något annat.

3 kommentarer:

  1. Oavsett om fondo har ett stort utbud eller inte spelar mindre roll. Detta kommer tvinga andra aktörer på sikt till priskrig. Vilket är bra för oss sparare.

    SvaraRadera
  2. Jag har också flyttat mina fonder från Avanza till SAVR så jag resonerar som du. Men jag tycker att Avanza har ett erbjudande som SAVR inte har, och det är möjligheten till belåning på fonderna. Så de som vill få hävstångseffekten har fortfarande skäl att ligga kvar och betala lite högre avgift hos Avanza.

    SvaraRadera
  3. Fondo tjänar pengar på att hyra ut sin tekniska plattform. Det de drar in på det täcker kostnaderna för användandet av privatspararna. Därför behöver de inte lägga på något alls, till skillnad från t ex SAVR

    SvaraRadera