lördag 17 april 2021

Fond(o)kriget


För några månader sedan var det en del skriverier, främst från SVT, om de höga fondavgifter som bland annat Avanza tar ut. Något förenklat så går halva fondavgiften till Avanza och halva till fondbolaget. En fond som har en avgift på 2% skulle alltså egentligen kunna kosta 1%, men då skulle Avanza heller inte tjäna några pengar på sin fondhandel...

En lite märklig kritik kan jag tycka, en viss avgift måste ju ändå Avanza ta och de erbjuder även ett antal fonder med mycket låga avgifter och en fond (Avanza Zero) helt utan avgifter.

Precis när kritikerna hade börjat tystna så meddelade Avanza att de nu börjar ge tillbaka alla fondavgifter så länge man har mindre än 50 000 sparat hos Avanza...

Enligt Avanza har medianspararen cirka 46 000 hos Avanza och de har 1,4 miljoner kunder vilket innebär att hela 700 000 kunder kan dra nytta av detta. Det låter dock betydligt bättre än vad det är.

Det är ju under långa tidsperioder på 20-30 år eller ännu längre som avgifterna har betydelse. 0,5%-1% i lägre avgift kan då ge en skillnad på flera hundra tusen,

Den som startar ett månadssparande idag hos Avanza och sparar 10% av en svensk medianlön slår i taket efter cirka 2 år (och då har jag räknat med 0% avkastning!). Har man valt fonder med höga avgifter har man då tjänat någon tusenlapp. Efter det får man börja betala fondavgifter precis som vanligt.

Vill man undvika höga fondavgifter kan man med fördel välja indexfonder med låga avgifter istället.

Vill man ändå ha några specialfonder så finns det ett antal alternativ som har lägre fondavgifter på riktigt:

SAVR

Troligen den mest kända fondutmanaren och också den jag själv använder för fonderna Silver Bullet, Precious Green och Proethos. Avgifter hos SAVR med Avanzas avgifter inom parentes:

Silver Bullet: 0,89% (1,50%)

Precious Green: 0,93% (1,54%)

Proethos: 0,71% (0,79%)

Som synes är det ganska stora skillnader i avgifter för de två första fonderna. Den enda avgift SAVR tar ut i dagsläget är en "plattformsavgift" om 0,09% men den är inbakad i fondavgifterna ovan.

En nackdel med SAVR är att växlingsavgiften är på 0,5% jämfört med 0,25% som det vanligen är. Något att tänka på om man köper fonder som handlas i utländsk valuta. Fonderna ovan handlas i SEK och påverkas alltså inte av det.

Alpcot

Något mer okända Alpcot har ett liknande upplägg som SAVR fast med en "fondförmedlingsavgift" om 0,2%. För "mina" fonder ovan innebär de att blir cirka 0,1% dyrare hos Alpcot jämfört med SAVR.

Här är dock växlingsavgiften endast 0,25% så det ser intressant ut om man vill ha fonder som handlas i utländsk valuta. 

Fondo 

Slutligen har vi då rykande färska Fondo, lanserad i torsdags 15/4.

Här har man gått ett steg till och säger sig inte ha någon plattformsavgift alls, och dessutom är växlingsavgiften på 0,25%. Det bör i så fall innebära att de lägger sig 0,09% under SAVR:s prisnivå.

Jag säger "bör" eftersom det enda sättet att se vilka fonder de erbjuder i dagsläget verkar vara genom en app till iPhone, vilket jag inte har. Enligt hemsidan är den (förstås) på gång till Android också.

Om man verkligen ger tillbaka hela fondavgiften kan man fråga sig hur de kommer att tjäna pengar? Upplägget ser ut att vara att de dels erbjuder en gratistjänst med "marknadens mest populära fonder" och dels en tjänst med månadsavgift där det finns flera fonder och utökade funktioner.

Återstår att se alltså vilka fonder som erbjuds i gratisalternativet och vad avgifterna hamnar på. Skiljer det bara 0,09% från SAVR är det kanske tveksamt att byta men för den som sitter med ett antal dyra fonder på t ex Avanza kan det väl vara desto mer intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar