lördag 19 juni 2021

Vinvestering


Market Makers podd är inget jag följer slaviskt då det mest brukar handla om enskilda case vilket ofta innebär (enligt mig) orimligt högt värderade techbolag.

Då och då dyker det dock upp lite annorlunda avsnitt, som #184 som handlar om att investera i vin.

Disclaimer: jag kan nästan ingenting om vin och har säkert missförstått något, gör alltid din egen analys😉.

Gäster är vinskribenten Alf Tumble, artisten (med mera) Petter och RareWine Invest (RWI). För oss som inte hängt med riktigt och undrar varför Petter är med är det dags att utmana sina fördomar. Han är förutom artist även bland annat restaurangägare, vinimportör och utbildad sommelier. 

Rent praktiskt kan man investera i vin  antingen genom att lagra det hemma eller låta någon annan (som RWI) sköta den biten, mot en viss avgift.

Att själv välja ut flaskor och lagra hemma låter enkelt när man lyssnar på Alf och Petter men är nog inte så enkelt om man inte har ett väldigt stort vinintresse. Förutom att veta vad man ska köpa som kan tänkas stiga i pris (och klara av att lagras länge...) finns det kanske vissa problem med lagring om man inte råkar ha turen att ha en lagom tempererad källare. Tänker man sig ha en stor samling hemma kanske man behöver en extra försäkring osv.

En fördel är förstås att vinflaskorna så att säga också har ett alternativt användningsområde. Om man av någon anledning inte vill sälja kan man alltid dricka upp dem.

När man väl vill sälja av sin samling är det enda sätt som finns via Bukowskis dryckesauktioner. Man får hoppas att de är intresserade och sedan i så fall ta sig till Stockholm, Göteborg eller Malmö för att lämna in flaskorna.

Betydligt enklare verkar det då att använda sig av en tjänst så som RWI som sköter hela kedjan med inköp, lagring, försäkring och försäljning. Eftersom det är fysiska flaskor man äger är man välkommen till lagret som ligger i Danmark i närheten av Ålborg för att bara titta på sin samling eller ta med sig några flaskor hem.

Avgiften man betalar årligen till RWI är 0,7% och vid eventuell försäljning tas en avgift på 5-10% ut beroende på summan. Det kan låta högt men man får då tänka på att alternativet är att sälja det via Bukowskis och då är avgiften ännu högre...

Varför jag tycker det verkar intressant att investera i vin över huvud taget är förstås för att det är ett tillgångsslag till som inte korrelerar med aktiemarknaden. De senaste 16 åren har vin avkastat cirka 8% per år, dvs ungefär som aktiemarknaden gjort historiskt, och till längre risk. Under finanskrisen 2007-2009 när börsen gick ner -50% gick vin aldrig ner mer än -15%.

I podden säger de även att de tycker man kan förvänta sig 8-10% årligen även i framtiden, till låg risk(!). De siffrorna får man väl ta med en nypa salt, jag tycker det låter lite väl bra med hög avkastning och låg risk men kan man få en avkastning i nivå med inflationen + kanske några procent till så börjar det bli intressant.

RWI säger sig ha gjort det möjligt för fler än bara de stora investerarna att investera i vin. Allt är relativt antar jag... den minsta summan man kan investera är nämligen 10 000 euro (100 000 SEK) och rekommenderat är minst 40 000 euro för större diversifiering. 

Det är väl den stora nackdelen med RWI och som tyvärr gör det till en omöjlighet för de flesta. För att avsätta 100 000 av sin portfölj till ett alternativt tillgångsslag som vin bör man väl ha en portfölj på kanske runt 2 miljoner, då blir det 5% av portföljen. Och även om man har det vill man kanske först testa tjänsten med lite mindre belopp och då är 100 000 lite mycket för de allra flesta...

3 kommentarer:

  1. Mycket intressant, tack! 100 tkr är inte så mycket och säkert något jag skulle kunna avvara för en vinvestering. Absolut något att fundera på.

    SvaraRadera
  2. Haha vilken intressant nisch detta verkar vara! Synd att jag inte är ett stort fan av alkohol.

    SvaraRadera