lördag 3 juli 2021

Ny ETF från AuAg


Nu är det snart 2 år sedan AuAg Fonder drog igång. Från början pratades det om 3 olika fonder men det visade sig sedan bara bli en (Silver Bullet) från start och övriga två skulle lanseras med cirka 1 års mellanrum.

Tiden går fort och nu finns det tre fonder att välja på, eller rättare sagt två fonder och en ETF. Från början pratades det om att den tredje fonden skulle bli en fond med lite lägre risk (arbetsnamnet har jag för mig var "tactical gold" eller liknande) och hög exponering mot fysiskt guld men så blev det (tyvärr?) inte. Nästa år kanske...?

Den nya ETF:en har namnet ESGO ETF och inriktningen är den här gången gruvbolag med tydlig ESG-prägel.

ETF:en kommer bestå av de 25 bolag som rankas högst inom ESG/hållbarhet och vara likaviktad dvs ha cirka 4% i varje innehav. Samtliga innehav kan ses här.

Hållbarhetstrenden är urstark så att lansera en ETF som fokuserar på hållbara gruvbolag är troligen ett smart drag. Förutom rent finansiellt kan man också ha vissa moraliska aspekter på att investera i guld när man börjar läsa om hur framställningen går till i mindre nogräknade bolag.

Avgiften för ETF:en är 0,6% och eftersom det den här gången är en global lansering tillkommer även sedvanlig valutaväxlingsavgift a 0,25% vid köp och sälj. Gör man inte allt för många transaktioner blir det betydligt billigare än fonden Silver Bullet som kostar 1,49% på Avanza och Nordnet. På SAVR och Fondo blir dock inte skillnaden särskilt stor.

Det enda jag tycker är lite tråkigt är att ETF:en blir ganska lik den tidigare fonden Silver Bullet med en del överlappande innehav (t ex Fortuna Silver Mines, Frensnillo, Yamana Gold). Även om de har lite olika inriktning (gruvor som bryter en stor andel silver gentemot gruvor med ESG-profil) och risk/volatilitet (hög för ETF:en och mycket hög för Silver Bullet) klarar man sig sannolikt med bara en av de två i portföljen.

Som fan av Eric Strand och ägare av de två tidigare fonderna sedan i princip dag 1 lär jag dock ta in även denna i multi-asset-portföljen 😀.

Jag är numera fullinvesterad i alla portföljer så jag kommer troligen att sälja av lite av ETF:en Xetra-Gold (som ger 1:1 exponering mot guldpriset) och köpa denna istället.

Att äga guldgruvebolag istället för fysiskt guld bör ge en hävstång på 2-3 gånger guldpriset (även i nedgång förstås...) så istället för att ha 15% i en fysiskt backad ETF som Xetra-Gold kan man egentligen ha cirka 5% i Silver Bullet eller ESGO. Jag kör en kombination av båda men kommer nog få skruva ner andelen fysiskt guld något nu för att inte få allt för stor exponering.

ETF:en finns eventuellt redan tillgänglig på vissa marknader men den 15/7 ska den enligt planen noteras på Frankfurt-börsen och blir då också tillgänglig hos Avanza och Nordnet.

1 kommentar: