torsdag 6 augusti 2020

Gyllene tider


Guldpriset har så äntligen med råge passerat det tidigare ATH om 1921 USD per troy ounce (31,1 gram). Det nya ATH är i skrivande stund 2069 USD.

Goda tider för de av mina portföljer som har exponering mot ädelmetaller således. Ovan ser vi utvecklingen för portföljen Golden Future som har målfördelningen 40% guld, 10% silver och 50% aktier. I nuläget är det lite övervikt för ädelmetaller, snarare 60/40 än 50/50.

+11% jämfört med index -1,49%, till betydligt lägre risk än att ha 100% aktier skulle jag säga men det kanske inte alla håller med om. 50% ädelmetaller är väldigt mycket men det är ju bara en av flera portföljer. Totalt sett ligger jag på cirka 20% exponering vilket väl är mer rimligt.

Utvecklingen för övriga portföljer hittills i år:

Golden Butterfly (30% guld): +7,75%
SAVR: (10% AuAg Silver Bullet) +2,63%
Aktieportföljen (20% gulder/silver/bitcoin): +- 0%
Lysa 70/30:  -4,6%

Som synes ganska starkt samband mellan andel guld/silver och avkastning, den enda portföljen som ligger på minus i år är Lysa och den innehåller ju inga ädelmetaller (eftersom det inte går...).

Silver har haft ännu bättre utveckling och är nu mer än +70% de 3 senaste månaderna.

Kan bara konstatera att fonden AuAg Silver Bullet har haft precis så stora svängningar som utlovades vid starten, i mars låg jag som sämst cirka -40% på fonden och i dagsläget är det +80%...

Frågan är då hur det här ska sluta och hur man ska agera nu. Att det snart kommer en tillfällig dipp i priset för guld och silver är det många som tror och i sådana fall kan det mycket väl vara köpläge igen.

Själv har jag en fast procent som ska utgöras av guld/silver i portföljerna och kommer försöka använda ombalansering när den börjar avvika för mycket. Problemet nu är bara det att även aktier är högt värderade så att sälja guld/silver för att köpa aktier känns inte så lockande.

På lite längre sikt är 3000 USD för guld och 100 USD för silver en vanlig prognos/gissning, bland annat från Eric Strand som förvaltar ovan nämnda fond.

Det skulle i så fall innebära cirka +50% uppsida för guld och +300% för silver. En fond som Silver Bullet som investerar i gruvor bör då gå 2-3 ggr så bra som silverpriset dvs 600-900%...

Lite väl optimistiskt kanske, åtminstone vad gäller silver, men det räcker med att det blir hälften så bra för att jag ska vara nöjd 😀.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar