lördag 1 februari 2020

Guldportföljerna i januari



Förra året startade jag två nya portföljer med en stor andel guld och i detta inlägg tänkte jag följa upp hur de har utvecklats hittills i år.

Golden Butterfly



Utvecklingen för januari blev 3,14% vilket man får vara väldigt nöjd med med tanke på att portföljen bara innehåller 40% aktier. Över långa tidsperioder bör den ge cirka 5% i årsavkastning så det här är (tyvärr) ingen normalmånad. Det är en lite speciell period på börsen just nu då guldet har stigit ganska kraftigt utan att aktier för den skull har gått åt motsatt håll.

Utveckling under januari (den första siffran anger andel av portföljen):

20% Nordnet Superfond Sverige +0,87%
20% SPP Aktiefond Global A +2,78%
30% WisdomTree Physical Gold (VZLD) +5,81%
15% AMF Räntefond Lång +0,69%
15% Spiltan Räntefond Sverige +0,21%

Guldet har som sagt gått starkt och står för en stor del av portföljuppgången. AMF Räntefond Lång har haft en lite tråkig period under hösten men har tagit fart de senaste dagarna.

Som jag skrivit tidigare funderar jag på att byta ut just AMF Räntefond Lång mot räntefonder med längre löptider, det blir i så fall vid ombalanseringen i juni. Vad som är lite läskigt med räntefonder med löptider på 30 år är att det ökar volatiliteten i portföljen så det är inte helt självklart. Höjs räntan 1% bör i teorin en sådan fond backa -30%... och vice versa vid räntesänkningar förstås.

Golden Future



Resultatet för januari blev 4,58% och även här är det guldet som har gått bäst.

Utveckling under januari (den första siffran anger andel av portföljen):

30% WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR) +5,83%
30% SPP Global Plus A +3,72%
10% DNB Teknologi +4,29%
10% Swedbank Robur Access Asien -1,62%
10% Save Earth Fund +3,98%
10% DNB Health Care +1,97%

Intressant att SPP:s hållbara fond hittills i år har gått drygt en procentenhet bättre än den "vanliga" (ohållbara?) globalfonden jag har i Golden Butterfly. Även tech och miljö har utvecklats väl.

Den enda fonden som backat är Asienfonden som fallit cirka -7% sedan toppen 20 januari. För den som är långsiktig kan det alltså vara köpläge i Asien just nu även om fallet mycket väl kan fortsätta ett bra tag till med tanke på Coronaviruset.

Som alternativ till Save Earth Fund har jag sneglat på Proethos Fond. Den har ganska kort historik men har haft en väldigt bra utveckling förra året vilket fortsatt i år med en uppgång på drygt +7%.

Eventuellt ändrar jag till 5% Save Earth Fund och 5% Proethos Fond vid ombalanseringen i juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar