torsdag 16 januari 2020

Köpvärda investmentbolagIbindex listar som många känner till aktuell premie eller substansrabatt för de svenska investmentbolagen. Handlas bolaget till "rabatt" innebär det att det skulle vara dyrare att köpa de underliggande innehaven separat och tvärtom för premie. Handlas ett investmentbolag till ovanligt stor rabatt kan det alltså vara läge att slå till.

I skrivande stund handlas följande bolag med rabatt:

Vostok New Ventures 25,41%
NAXS 22,69%
Investor 18,84%
Kinnevik 17,03%
Industrivärden 11,64%
Traction 4,53%
Svolder 3,48%

Av dessa äger jag Investor och Industrivärden. Kursmässigt handlas Investor på ATH men sett till substansrabatten är det alltså ändå inte så dumt köpläge just nu. Även industrivärdens rabatt är ungefär i linje med vad den varit historiskt.

Kinnevik har något högre rabatt än vanligt just nu men jag är inte helt förtjust i att cirka 75% av portföljen utgörs av Zalando och Tele2.

NAXS lockar inte heller, investerar främst i fonder och har underpresterat mot OMXS30 på 3 och 5 års sikt.

Traction handlas med en rabatt strax under 5%. Av någon anledning har man drygt 40% i ränteplaceringar och likvider vilket gör det lite svårt att få grepp om portföljen.

Svolder har jag tittat på en del tidigare men inte köpt ännu. Aktien står i ATH och har en liten rabatt om cirka 3,5% som dock är lite lägre än det historiska genomsnittet.

Vostok New Ventures är det som har störst rabatt men då samtliga innehav är onoterade är den svårberäknad. På 5 år sikt har bolaget utklassat index men de senaste åren har utvecklingen inte varit lika bra. Utdelningen av Avito gör förvisso att det blir lite svårt att jämföra med index.

Portföljen är också så långt från Investor och Industrivärden man kan komma med en rad "spännande" onoterade innehav varav många i Ryssland. Inte direkt vad jag brukar investera i men jag tycker faktiskt många av innehaven ser intressanta ut. Kan bli något att titta vidare på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar