måndag 23 december 2019

Avanza USA



Nyligen lanserade Avanza "Avanza USA", Sveriges billigaste  USA-fond med en avgift på 0,17%. Det blev snabbt ett väldigt ståhej runt fonden (på Twitter vill säga) där vissa ifrågasatte valet av index.

Det finns nästan fler index än det finns aktier och det index Avanza har valt för fonden är "MSCI USA SRI INDEX (5% Capped)". SRI står för Socially and Responsible Investment så det handlar alltså om en hållbar fond där man har satt maxvikten till 5% per innehav.

Att innehaven ska uppfylla vissa hållbarhetskriterier sållar bort många bolag så fonden innehåller "bara" cirka 150 bolag. Bredare USA-fonder innehåller ofta 500-600 bolag.

Topp 10 innehav ser ut enligt följande:


Mestadels stora och välkända bolag varav jag för övrigt har tre stycken i huvudportföljen.

Vad många hängde upp sig på var dels att det bara är 150 innehav och dels att den har hållbar inriktning. Man är rädd att den hållbara inriktningen ska ge lägre avkastning än en bredare fond. Det stämde kanske för 15 år sedan men knappast idag. Hållbarhetstrenden är stark och de senaste fem åren har indexet presterat bättre än det breda S&P 500. Att fonden kanske borde heta "Avanza USA hållbar" eller liknande istället för att det tydligt ska framgå vad man investerar i kan jag väl hålla med om.

Kommande år bör fonden alltså ge högre avkastning än bredare fonder. Med på sikt högre avkastning kommer förstås också större volatilitet.

Vill man ha en USA-fond tycker jag alltså att det ser ut att vara en bra kandidat. Den är dock inte så väldigt mycket billigare än andra USA-fonder, näst billigast är Länsförsäkringar USA Indexnära som kostar 0,21%.

Frågan är snarare om man verkligen behöver en USA-fond. En Globalfond innehåller redan över 60% USA och ofta 1500 innehav eller mer. Billigast på marknaden är Avanza Global med en avgift på 0,11%.

2 kommentarer:

  1. xact hdiv bytte till ett "hållbarhets-index, som går lite sämre än förra.

    Så att hållbart alltid är lönsammare är skitsnack

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Säker kan man förstås inte vara men på lång sikt bör hållbara fonder gå minst lika bra som breda (ohållbara?) fonder.

    SvaraRadera