lördag 9 november 2019

Köpt och såltDet blev en het (nåja...) debatt i det förra köpt-och-sålt-inlägget där kritiken sammanfattningsvis gick ut på att jag ombalanserar för ofta.

Det ligger förstås någonting i det, att börja sälja av för att innehav väger 4,5% istället för 4% (vilket är fallet för t ex Investor just nu) är kanske inte så meningsfullt utan resulterar mest i courtagekostnader. Bättre då att ombalansera varje halvår eller så vilket jag ska försöka börja med från och med nu. Juni och december känns lämpligt.

Sålt/kommer sälja
Sampo
Akelius pref

Sampo har haft en svag utveckling de senaste åren och när nyheten om att de sänker utdelningen nästa år kom valde jag till slut att sälja hela innehavet.

Akelius pref skulle jag gärna ha kvar men dessvärre kommer den bli inlöst den 13 december. Ingen större överraskning då det har ryktats om detta ett bra tag men ändå tråkigt. Inlösen blir 345 + utdelning a 2,50 dvs 347,50. Kan man sälja för 347,50 (eller högre) kan man alltså göra det redan nu.

Köpt/kommer köpa
Akelius D
AuAg Silver Bullet

Jag vill fortsatt ha exponering mot Akelius så då faller det sig naturligt att istället köpa nyligen noterade Akelius D.

D-aktien liknar på sätt och vis preffen i sin konstruktion men har lite sämre villkor då den inte har någon inlösenkurs men ger en fastställd utdelning varje kvartal precis som preffen. Utdelningen är 0,1 euro per år vilket blir cirka 5,7% till nuvarande kurs vilket är ungefär vad preffen ger i dagsläget.

En del tycker det är en nackdel att den handlas i euro pga valutarisken men det är inget jag lägger någon vikt vid, det bör jämna ut sig över tid.

Silver Bullet är äntligen lanserad och jag har börjat köpa in mig i fonden. Hög risk så jag har satt målvikten till 1%.

Övrigt
Det verkar inte som jag kommer få chansen att köpa Sdiptech pref till under inlösenkursen än på ett tag så jag har justerat ner målvikten från 2 till 1,5%. Preffar + Akelius D blir då också exakt 10% av portföljen.


Som synes börjar jag annars bli ganska nöjd med fördelningen bland innehaven, vad som återstår är i princip att skifta över från Akelius Pref till Akelius D. Sedan kan man, i teorin, luta sig tillbaka och ombalansera portföljen 2 gånger per år, vi får se hur det går 😀.

Kvarvarande likvider går in i övriga portföljer där särskilt Lysa 80/20 kommer prioriteras. Troligen blir det också ytterligare ett konto på Lysa med sparande i deras hållbara portfölj.


1 kommentar:

  1. Ny läsare här hos dig! Trevlig blogg med nyttig läsning. Är det ännu klart när första utdelningen för Akelius D kan tänkas bli?

    // A

    SvaraRadera