söndag 3 november 2019

Hållbart sparande med Lysa



Lysa meddelar idag på sin blogg att de den 15 November kommer lansera ett nytt hållbart sparande. Efterfrågan på hållbart sparande har ökat de senaste åren och är också enligt Lysa det som kunderna efterfrågat mest.

Det Lysa utgår från är svenska kyrkans riktlinjer vilket innebär att man bland annat utesluter vapen, droger, spelverksamhet och fossila bränslen. Svenska kyrkan har investerat på detta sätt många år innan det blev populärt för gemene man att göra det så det känns som ett bra val. Förutom att exkludera bolag kommer man också ge en större vikt åt bolag med hållbarhetsfokus.

Fonder med hållbar inriktning brukar ha en något högre avgift än "vanliga" (ohållbara?) fonder men i Lysas fall kommer de ha samma avgift som tidigare, cirka max 0,4% i total avgift. Ser med andra ord mycket intressant ut för den som söker ett billigt och hållbart sparande.

Vill man kan man redan nu flytta sitt sparande hos Lysa till det nya hållbara alternativet. Jag avvaktar lite tills det framgår exakt vilka fonder man får men kommer troligen placera i båda alternativen framöver.

För 10 år sedan upplevde många att man valde mellan att placera hållbart eller till hög avkastning. Idag när hela världen håller på att ställa om till hållbarhet ser det lite annorlunda ut och jag och många med mig tror därför att ett hållbart sparande därför har potential att ge högre avkastning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar