måndag 1 juli 2019

Ny fond från Spiltan



Nyligen lanserade Spiltan sin nya fond Spiltan Enkel. Den är tänkt att fungera som en helhetslösning för sparandet, dvs något för den som bara vill ha en fond i sitt sparande.

Det är en fond-i-fond som helt enkelt(!) placerar i spiltans övriga fonder enligt följande fördelning:

Globalfond Investmentbolag: 19%
Aktiefond Investmentbolag: 17%
Aktiefond Stabil: 17%
Aktiefond Småland: 8,5%
Aktiefond Sverige: 8,5%
Högräntefond: 15%
Räntefond Sverige: 15%

Man får alltså 70% aktier och 30% räntor vilket är ganska defensivt. Avgiften är 0,77% vilket är detsamma som om man själv skulle skapa en portfölj med samma fördelning, men här slipper man ju ombalansera fonderna. Fonden går än så länge bara att handa på spiltans hemsida.

Man får en mix av både passiv och aktiv förvaltning; Aktiefond Sverige, Aktiefond Småland och Aktiefond stabil är aktivt förvaltade medans övriga är passiva.

Globalfond Investmentbolag innehåller cirka 30 investmentbolag över hela världen. Under de snart tre åren fonden har funnits har den underpresterat mot världsindex.

Aktiefond Investmentbolag innehåller de svenska investmentbolagen. Industrivärden och Investor utgör tillsammans drygt 50% av fonden. Kanske den bästa svenska aktiefonden? Har utklassat index på 1, 3 och 5 års sikt och det till en låg avgift om 0,24%.

Aktiefond Stabil är en aktivt förvaltad Sverigefond med målet att ha något lägre risk än index. Även denna har slagit index på 1, 3 och 5 års sikt.

Aktiefond Småland: Många tycker att en Sverigefond ger lite väl låg diversifiering, Spiltan gör tvärtom och har en fond enbart investerar i småländska bolag! Det borde kanske inte fungera(?) men fonden har haft en mycket fin utveckling och är snart +400% sedan starten 2008. I år +35%.

Aktiefond Sverige: Ännu en aktivt förvaltad Sverigefond. Även denna har historiskt gått bättre än index.

Högräntefond: Placerar i företagsobligationer. Mycket bra utveckling sett till rådande ränteläge de senaste 5 åren, +2,85% hittills i år.

Räntefond Sverige: Bästa korträntefonden? Lägre risk men också lägre avkastning en högräntefonden, cirka 1,5% per år de senaste 5 åren.

Sammanfattning
Man får väldigt mycket Sverige om man köper fonden, den globala delen utgör ju bara 19%. Globalfonden är också den enda som har gått sämre än index historiskt.

Räntefonderna är bland de bättre man kan hitta, så inte mycket att säga där om man är nöjd med fördelningen på 30% räntor.

Man får tre stycken aktivt förvaltade Sverigefonder vilket väl är lite märkligt då det finns en hel del överlappande innehav mellan fonderna. Men alla tre har ju å andra sida överpresterat mot index historiskt.

Sammanfattningsvis är det väl egentligen bara den höga Sverigeexponeringen som talar emot att ha fonden som enda innehav om man är nöjd med fördelningen 70/30 mellan aktier och räntor. Såväl den passivt förvaltade Aktiefond Investmentbolag som de aktivt förvaltade fonderna har potential att fortsätta prestera bättre än index.

Alternativ
Tycker man att det är lite för mycket Sverige i fonden och/eller är tveksam till Spiltan Globalfond Investmentbolag är det enkelt att skapa sin egen fondportfölj, t ex:

30% Avanza Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära
20% Aktiefond Investmentbolag
20% Aktiefond Stabil
15% Högräntefond
15% Räntefond Sverige

Eller så gör man ett konto på Lysa med fördelningen 70/30. Enklare än så blir det inte.

1 kommentar: