onsdag 3 juli 2019

Nya (utdelande) ETF:er på Avanza



Från och med idag går det (äntligen!) att handla ett tjugotal nya ETF:er från Lyxor på Avanza. Ett större utbud av ETF:er har varit på gång i flera år hos Avanza så kul att det äntligen börjar hända något.

Enligt Avanza är det här också bara början så det lär hända mer på den fronten inom kort. Högst upp på min önskelista är Guld-ETF:er och ETF:er med amerikanska innehav.

Bland de ETF:er som erbjuds just nu finns ett antal som innehåller europeiska aktier från lite olika index och dessutom några som är inriktade på olika länder så som Tyskland, Frankrike, Italien, Japan, Ryssland, Indien, Turkiet osv.

De som innehåller "(DR)" i namnet använder direkt replikering, dvs de äger de innehav som ingår i fonden och det är det man i normalfallet vill. Står det ingenting är det möjligt att de använder syntetisk replikering men det är inte säkert, man får själv googla fram info om ETF:en.

Slutar namnet på "Acc" innebär det att eventuell utdelning återinvesteras i fonden, slutar det på "Dist" får man kontant utdelning. En smaksak vilket man föredrar, men många föredrar väl kontant utdelning.

När det gäller Europeiska ETF:er med utdelning har jag redan DBX EUR DIV i portföljen så flera av de ETF:erna blir ointressanta för mig, annars är t ex EURO STOXX 50 en populär ETF.

Bland de utdelande ETF:erna tycker jag Lyxor CAC 40 (DR) UCITS ETF - Dist ser mest intressant ut. Den innehåller de 40 största franska bolagen, är direktreplikerad och betalar kontant utdelning. Förra året var utdelningen 1,73 Euro vilket motsvarar cirka 3% på nuvarande kurs.

Det franska indexet utgörs av ganska mycket lyx och konsumtion (t ex LVMH, L'oreal, Kering, Hermes) så det kanske kan vara ett alternativ om man vill öka sin exponering mot den sektorn.

Intressant ETF nummer 2 är för min del LYX ETF Green Bond (DR) ACC vilken innehåller "gröna" obligationer, dvs lån utställda för klimatförbättrande åtgärder. Fonden använder sig av direkt replikering men betalar ingen kontant utdelning. 2018 var avkastningen 1,58% men hittills i år är den redan över 8%! Svårt att dra några slutsatser om vad man kan förvänta sig för normal årsavkastning utifrån det med andra ord.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar