lördag 13 juli 2019

Investera i urbanisering



Urbanisering är en megatrend som ställer allt högre krav på bland annat investeringar i infrastruktur. Ett enkelt sätt att få exponering mot detta är att köpa en infrastrukturfond. Den jag har tittat närmare på är UB Infra A.

Fonden investerar uteslutande i infrastrukturbolag såsom el-, gas- och vattenbolag. Eftersom infrastruktur är en ganska förutsägbar och defensiv bransch är fonden inte lika känslig för nedgångar som bredare aktiefonder vilket syns om man tittar på utvecklingen senaste året:


Fonden påverkades inte alls i samma utsträckning som en global indexfond av höstens nedgång. De senaste åren har man inte heller fått samma höga avkastning som i en indexfond men i takt med att urbaniseringen ökar kan detta komma att ändras.

Fonden har en bra spridning mellan olika regioner där USA utgör cirka 35%. Spridningen mellan olika innehav är också stor där det största innehavet (American Water Works) bara utgör cirka 2% av fonden. Fondavgiften är 1,51% vilket är ganska lågt jämfört med andra fonder inom sektorn.

Sammanfattningsvis får man här både exponering mot megatrenden urbanisering och dessutom en defensiv fond som bör stå emot nedgångar bra. Jag gillar fonden och kommer börja köpa in mig i den, målvikt cirka 2% av portföljen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar