måndag 15 juli 2019

Save Earth Fund



Save Earth Fund är en fond som investerar inom förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering och är ett enkelt sätt att få exponering mot megatrenden miljö och hållbarhet.

Vad som jag tycker gör fonden extra intressant är att den har låg risk jämfört med många andra miljöfonder:



Även jämfört med många andra "vanliga" aktivt förvaltade globalfonder är risken de senaste tre åren något lägre utan att påverka avkastningen negativt:





Det är alltså ingen högriskfond utan mer att jämföra med en aktivt förvaltad globalfond.

Tittar man på innehaven så är de cirka 40 till antalet där Xylem väger tyngst med 4,8%:



Inom förnybar energi återfinns bara Nibe (3,3%) och Vestas Vind (2,8%) medans det är desto fler bolag inom vatten och miljöteknik. Många bolag inom vatten är ganska defensiva till sin natur vilket bidrar till att sänka risken i fonden.

Dock är många av bolagen i fonden (inklusive vattenbolagen) väldigt högt värderade just nu med P/E över 30 eller tom 40 vilket gör att risken för tillfället ändå är ganska hög på kort sikt. En dålig rapport från några av de större innehaven eller en allmän börsoro bör straffa fonden ganska hårt.

På längre sikt tycker jag dock det ser intressant ut och gillar framförallt att fonden har ambitionen att ha lägre risk än övriga fonder i sektorn.

För mer informationen om fonden rekommenderas den senaste kvartalsuppdateringen (där bilderna ovan kommer ifrån) samt placeras intervju med förvaltare Alexander Jansson.

Jag kommer börja köpa in mig i fonden under en längre tidsperiod med en målvikt på ungefär 2% av portföljen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar