söndag 26 maj 2019

Funderar på Disney
Sedan 2015 har Disneys aktiekurs i princip rört sig mellan 100-120 dollar men sedan detaljerna om den kommande streamingtjänsten Disney+ blev kända för någon månad sedan har kursen stuckit iväg och stängde i fredags på 132,79 dollar.

Många blev överraskade över det låga priset på tjänsten, 6,99 dollar/månad eller 69,99 dollar/år. För ett årsabonnemang betalar man alltså motsvarande cirka 55 svenska kronor i månaden. Förutom Disneys klassiker innehåller tjänsten också allt innehåll från bland annat Marvel och Star Wars då ju dessa numera ägs av Disney.

Som exempel kan nämnas att nya Star Wars-serien Mandolarian ska finnas tillgänglig från start (12:e November 2019 i USA, senare under 2020 i Sverige) och att bioaktuella filmen Avengers: Endgame blir tillgänglig på tjänsten under December.Spelar Disney sina kort rätt kan det här bli en enorm framgång. Dels har vi alla barnfamiljer som kommer skaffa tjänsten för att komma åt det tecknade innehållet och dels alla som vill komma åt Marvel, Star Wars osv. De kommer nämligen inte att gå att se på andra tjänster som t ex Netflix vilket går idag utan det är Disney+ som gäller.

Disney kommer satsa stora belopp på att ta fram innehåll, prislappen för Mandalorians 10 avsnitt uppges vara cirka 100 miljoner USD vilket är i nivå med en säsong av Game Of Thrones.

Att köpa nu kan tyckas vara dålig tajming, det hade förstås varit mycket bättre att köpa tidigare i år runt 105-110 dollar. Men då var inte alla detaljer om Disney+ kända.

Värderingen på runt P/E 18 är faktiskt inte så farlig, inte billigt men inte allt för dyrt heller. De senaste 5 åren har Disney ofta handlats till högre P/E än så. Nu gör ju Disney betydligt mer än streamingtjänsten men för skojs skull kan nämnas att Netflix handlas till P/E 126.

Utdelningen är inte så rolig i Disney, just nu cirka 1,3%. Men de har i alla fall delat ut pengar sedan 1989 och höjt utdelningen varje år sedan 2010.

Det lutar åt att det blir ett mindre köp med ett mål om cirka 2% Disney i portföljen på sikt.

Eftersom jag också har som mål att minska ägandet i enskilda aktier till cirka 50% av portföljen så innebär det också att något annat kommer minska eller säljas av helt, mer om det i kommande inlägg.

1 kommentar:

  1. Tror det är klokt att äga Disney. Väldigt mycket på g! Jag satt och velade kring ifall jag skulle köpa mer aktier när den stod i 115, men var såklart för långsam på köp-knappen

    SvaraRadera