onsdag 22 maj 2019

Trackers på Avanza



Avanza lanserade igår ett antal trackers, som plåster på såren för det skrala utbudet av ETF:er.

Bloggkollegan petrusko skräder inte orden och tycker helt enkelt att man ska hålla sig borta från trackers och andra syntetiska produkter. Jag håller väl i princip med, men om det inte finns något likvärdigt alternativ kan det ändå vara ok (mer om det nedan).

Avanza delar in sina egna trackers i fyra kategorier: Världen, Teman, Bolag och Råvaror. Det som är speciellt med Avanzas egna trackers är att de har 0 i courtage vid köp över 1000 kronor. En avgift på 0,1 - 0,6% tillkommer. Emittentrisken ska också vara lägre, så här skriver Avanza själva:

"I ett vanligt certifikat utan hävstång (andra Trackers) utsätts din investering för en större risk eftersom du har en motpartsrisk mot emittenten. Det betyder egentligen att du har en risk att emittenten skulle gå i konkurs och att du då förlorar dina pengar. Den risken har vi lyckats minska i Avanza Trackers genom att emittera dem i en så kallad SPV (Special Purpose Vehicle) där alla kunders investeringar säkras."

Världen
Ett antal trackers för Japan, Ryssland, Globalt osv. I de flesta fall finns det fonder som gör samma sak så förstår inte riktigt vitsen med denna kategori.

Teman
Ett antal mer eller mindre fantasifulla teman, t ex "Gender Equality". Den trackern följer ett jämställdhetsindex så är man ute efter en sådan investering kan det här faktiskt vara ett alternativ (jag avstår dock). Det känns som ett smalt område så jag är inte säker på att det finns fonder eller ETF:er som går att handla på ett enkelt sätt.

Bolag
Här hittar vi trackers för ett antal bolag/aktier så som Tencent, Samsung och Nintendo och det är nu det faktiskt börjar bli intressant.

Varför då köpa trackern istället för att köpa aktier i Tencent direkt? Jo, handel på de asiatiska börserna går på Avanza bara att göra med telefonorder och då till minimumcourtage 749 kronor! För att komma ner till 0,5% i courtage behöver man alltså handla för minst 150 000 varje gång vilket är omöjligt för de flesta.

Vill man ha exponering mot t ex Tencet kan därför trackern vara ett alternativ.

Råvaror
"Kommer snart" skriver Avanza. Finns dock sen tidigare trackers för t ex guld på Avanza. Problemet med dem är att de inte brukar följa guldpriset särskilt väl.

Sammanfattning
Går samma sak att köpa som fond, ETF eller aktier - gör det. Om inte (t ex asiatiska bolag) kan trackers vara ett alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar