lördag 27 januari 2024

Strategi 2024

 


Börsåret 2023 avslutades starkt men starten på 2024 har inte varit något vidare, åtminstone inte på Stockholmsbörsen som nu visar -1,65% för året. Mina defensiva portföljer som dessutom inte har särskilt stor exponering mot Sverige ligger båda runt +2%.

I början av varje år brukar jag försöka titta över strategin på ett övergripande plan och fundera på om det  är något som behöver justeras och så även detta år.

Multi Asset

Senaste tiden har jag tagit in först Spiltan Aktiefond Investmentbolag och sedan PLUS Allabolag Sverige Index för att öka exponeringen mot Sverige något. Jag tänker mig cirka 5% i varje fond. Att jag tog in båda fonderna säger väl något om min risk(o)benägenhet, många har inga problem med att lägga 10-15% av sitt kapital i enda aktie, jag tycker det blir för hög risk att bara ha spiltanfonden då den har väldigt hög exponering mot Investor och Industrivärden...

Portföljen består nu av följande fonder och ETF:er 

Storebrand Global All Countries 
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
PLUS Allabolag Sverige Index
Amundi Fds Volatil Wld A USD C
BITCOIN XBT
AMF Räntefond Mix
Xetra-Gold (4GLD)
WisdomTree Physical Silver (VZLC)
Amundi Blbrg Equlwght Commdt ex-Agricl UCITS ETF A (LYTR)

Det börjar bli på gränsen till för många innehav men jag känner inte riktigt att jag vill ta bort något heller så sannolikt får det vara ungefär så här under året med cirka 50% aktier och 50% övrigt.

Storleksmässigt ligger portföljen något efter utdelningsfonden så jag fortsätter prioritera insättningar i denna varje månad vilket nog är en förklaring till både minskande intresse och minskad aktivitet på bloggen. Det finns liksom inte så mycket att säga om att jag denna månad fyllde på i sverigefonderna och räntefonden eftersom de låg efter i sin målfördelning.

Utdelningsfonden

Utdelningsfonden är den största av portföljerna och består för närvarande av 165 enskilda aktier och 3 ETF:er. Senaste tiden har jag känt att jag nog snarare vill minska än öka antalet aktier något men så kom Avanza under veckan med nyheten att de nu sänker courtaget till från 1 euro på börserna i Frankrike, Nederländerna, Belgien, Portugal och Italien så vi får se hur det går med det 😉. 

Just nu prioriterar jag hur som helst insättningar till Multi Asset-portföljen så det blir troligen ändå inte aktuellt förrän framåt slutet på året.

Jag har också ett gammalt mål om att ha minst 20% utdelande ETF:er i portföljen som jag ligger ganska nära men som inte är uppfyllt ännu.

Sparkonto

Målet att ha 20% på sparkonto ligger kvar. Det är inte att betrakta som "buffert" utan mer som ett sätt att sänka risken i sparandet. Jag har fortfarande sparkonto på Lunar som nu ger 3,75% i ränta vilket är bra men inte bäst för tillfället.

Efter en snabb koll verkar det just nu vara Lea bank (som jag aldrig hört talas om tidigare) som ger bäst ränta, hela  4,2%. Efter skatt blir det väl en skillnad på cirka 300 kronor per 100 000 och år jämfört med Lunar. USP:en med Lunar är dock för mig att det går att Swisha in pengar men det är förstås inte värt hur mycket som helst.

Ser också att min "vanliga" bank Danske Bank faktiskt ger 3,65% på sparkonto för fackliga medlemmar så det är väl också ett alternativ. Om/när styrräntan sänks lär de väl halka efter nischbankerna igen dock.

Trine

För 2023 hade jag som mål att komma upp i 5000 euro i "outstanding portfolio value" (dvs ej ännu tillbakabetalade lån) vilket infriades med nöd och näppe i december 2023.

Målet för 2024 får bli 7000 euro och det långsiktiga målet är 10 000 euro 2025. Anledningen är att man får lite bättre ränta på alla lån vid just 10 000 euro.

Den här typen av gamification är Trine ganska bra på och nyligen lade de även till "leaderboard" där man kan se hur mycket CO2 man bidragit till att undvika jämfört med andra. Med 160 ton ligger jag nu  på plats 1630 av 14059 investerare så topp 10% bör ju vara inom räckhåll i framtiden.

Välgörenhet

Ett mål jag haft några år men inte klarat av innan 2023 är att komma upp i maxbeloppet för skattereduktion för gåvor som för närvarande är 12 000 kronor. Ger man till godkända organisationer och allt gått rätt till får man då tillbaka 3000 kronor på skatten. Det målet ligger kvar även för 2024.

Övrigt

I övrigt har jag också som mål att läsa mer böcker, det kan vara såväl facklitteratur som skönlitteratur. Jag såg att The Divividend Story läste hela 64 böcker under 2023 men jag siktar på mer blygsamma 20 böcker under 2024.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar