lördag 8 oktober 2022

Are we still in the game?

 


Läget på börsen ser ungefär lika mörkt ut som förra veckan. Värt att återigen poängtera är dock att tittar man på den svenska börsen får det väl betraktas som en krasch (mer än -30%), på den amerikanska en björnmarknad (mer än -20%) och på en global indexfond inte ens en korrektion (mindre än -10%).

De egna portföljerna tuffar på och ligger på cirka -5% för året. Så mycket mer än att det ofta lönar sig att vara  rejält diversifierad i både aktier och olika tillgångsslag har jag inte att säga om det just nu så dagens inlägg kommer därför återigen att handla om något helt annat, nämligen tre olika filmer som alla ställer sig frågan "Are we still in the game?".

Innehåller spoilers!

1408 (2007)Skräck är väl ingen favoritgenre direkt (snarare tvärtom) men den här såg jag av någon anledning. Författaren Mike Enslin försörjer sig på att besöka "paranormala" platser och sedan skriva om dem. Eftersom det inte finns några spöken så är det förstås ett ofarligt och enkelt jobb, tills han övernattar i rum 1408 på Dolphin Hotel...

Det finns en fullständigt briljant scen här som har etsat sig fast i mitt minne. Som jag minns det lyckas Mike till slut fly från rummet och börjar leva sitt vanliga liv igen. Tiden går och när han en dag är inne på postkontoret märker han plötsligt att det är något som inte stämmer. Personalen börjar gå loss på väggarna och när de rasar visar det sig förstås att allt var en illusion och han är tillbaka i rum 1408 igen.

Så om det verkade som han lyckades fly den gången, hur kan vi vara säkra på att det är på riktigt nästa gång han lyckas (om han nu gör det)? Are we still in the game? Så att säga.

The Game (1997)Vad ger man mannen som har allt i födelsedagspresent? En upplevelse såklart. I det här fallet ett deltagande i spelet som helt enkelt kallas "The Game". Vad spelet går ut på är till en början högst oklart för stackars Nicholas Van Orton men det blir snart mer och mer tydligt att syftet verkar vara att se honom död. Fast inte på riktigt, eller?

Vad som är verkligt och inte genomsyrar hela filmen och på bäst sätt görs det kanske i den allra sista scenen, så subtilt att det är lätt att missa. Spelet är över och en av "deltagarna" frågar Nicholas  om han inte vill dela en taxi tillsammans med henne och filmen slutar sedan innan vi får höra svaret. Are we still in the game?

eXistenZ (1999)Denna såg jag när den var ganska ny och mindes den som otroligt bra. Jag såg om den relativt nyligen och man kan väl säga att den inte åldrats särskilt väl, trots att den är från det fantastiska filmåret 1999 och allt.

Nåväl, premissen är i alla fall att en grupp främlingar bjuds in för att testa ett nytt virtual reality-spel. Och då inte virtual reality som vi känner det idag utan så verkligt att det inte går att skilja från verkligheten. Eftersom det är David Cronenberg som gjort filmen så använder man förstås inte glasögon eller liknande utan "spelet" som väl mer liknar något slags djur än en usb-sticka pluggas helt enkelt in i ryggen.

Väl inne i spelet är det inget som hindrar att man spelar andra spel och det blir snart svårt att hålla reda på vad som händer i verkligheten, i spelet eller kanske i ett spel i spelet.

Som film fungerar den tyvärr ganska dåligt idag men slutet är fortfarande fantastiskt. Spelet/spelen är över och vi är återigen tillbaka i rummet där allting började. Eller är det över? Filmens sista replik är faktiskt just "Are we still in the game?".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar