lördag 15 oktober 2022

Lägre skatter nästa år

 


Det känns som det inte var så länge sedan som det pratades om ett tak på 100 000 (eller var det 3 miljoner?) för ISK. Nu är det som tur är nya tider och ISK lär vara fredat åtminstonde kommande 4 år.

Som z2036 med flera redan rapporterat ser det nu istället ut  att bli helt skattefritt upp till 300 000 kronor. 

Dock gör stigande räntor att ISK-avgiften ser ut att höjas till närmare 1% nästa år vilket enligt aktiespararna i praktiken innebär att den som har ett kapital på över 489 400 ändå betalar mer för sitt ISK nästa år.

Enligt Avanzas egen statistik ligger mediansparandet dock snarare på 100 000 än 300 000 så för många blir det en skattelättnad på några tusenlappar och också en viktig signal om att sparande uppmuntras.

Precis som z2036 undrar jag om samma regler kommer gälla för KF (kapitalförsäkring) som idag har precis samma skattesats som ISK. Mina två portföljer är båda KF nämligen. Skulle det inte gälla KF kommer jag öppna ett nytt ISK och flytta över  delar av Multi Asset-portföljen dit. Inte optimalt rent strukturmässigt men förstås värt det för att spara cirka 3000 kronor nästa år.

Förutom ISK finns det ytterligare en rad skattelättnader i det så kallade Tidöavtalet:

* Sänkt skatt på arbetsinkomster och pensionsinkomst. 
* Ta fram förslag på hur pensionärernas ekonomi kan stärkas och valfriheten värnas. 
* Lägre drivmedelspriser. 
* Sänkt skatt på sparande genom att en grundnivå på 300 000 kr i ISK görs skattefri. 
* Åtgärder för att skydda hushållen mot framförallt elprischocker. 
* Reformer som bidrar till breddat ägande, vad gäller exempelvis boende, sparande och pension bör   genomföras. 
* Åtgärder för att minska barns utsatthet ska tas fram, bland annat genom att värna barns fritidsaktiviteter genom införandet av ett fritidskort.

På de punkter som inte rör ISK är man tyvärr inte lika tydlig med vad det innebär i praktiken.

Ytterligare än sak som inträffar nästa år att prisbasbeloppet höjs mycket kraftigt, från 48 300 till 52 500. Det kanske inte låter så spännande men kan få ganska stora (positiva) effekter. Prisbasbeloppet påverkar nämligen bland annat garantipension, sjukpenning, föräldrapenning, studiemedel, inkomstskatten och brytpunkten för statlig skatt.

Några exempel:

* Garantipensionen höjs med runt 800-850 kronor per månad.
* Studiemedlen höjs med knappt 1 000 kronor per fyraveckorsperiod,
* Högsta nivån i föräldraförsäkringen höjs med 89 kronor per dag, vilket motsvarar drygt 2 700 kronor per månad.
* Sjukpenninggrundande inkomst höjs och den högsta sjukpenningnivån höjs därmed med 89 kronor per dag, vilket innebär en högsta nivå på 1 116 kronor per dag.
* Grundavdrag och jobbskatteavdrag höjs, vilket i sin tur innebär sänkt skatt på arbetsinkomst och pension. Med hur mycket beror på inkomst.
* Brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs till 613 900 kronor (knappt 51 200 kronor per månad jämfört med drygt 46 200 kronor 2022).

För den som tjänar runt 30 000 blir sänkningen runt 200 kronor enligt Swedbank. För den som ligger precis på nya brytpunkten för statlig skatt (51 200 kronor) blir sänkningen om jag räknar rätt runt 1200 kronor per månad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar