lördag 22 oktober 2022

Hedgefondernas år?

 


Beroende på om man pratar om den globala, amerikanska eller svenska börsen är årets nedgång fortfarande mellan -10% och -30% och i vissa sektorer (t ex fastigheter) större än så.

I sådana lägen brukar jag återigen börja snegla på hedgefonder, och så även denna gång. Jag har ägt några stycken genom åren med tveksamt resultat och det jag kommit fram till är väl egentligen att man lika gärna kan göra en egen "hedgefond" genom att blanda olika tillgångsslag. 

Vilket jag har gjort i Multi Asset-portföljen som innehåller cirka 60% aktier och 40% guld/råvaror/silver/skog/volatilitet/bitcoin i den storleksordningen. Den ligger på cirka -5% för året vilket väl inte är så illa.

Tittar man på Avanzas lista över hedgefonder kan man dock konstatera att det finns många hedgefonder som har presterat betydligt bättre, i topp ligger Lynx Dynamic med en avkastning på hela +45% i år. 

Som god tvåa ligger faktiskt den enda hedgefond jag själv äger just nu, Amundi Fds Volatil Wld A USD C. En ganska unik fond som enkelt förklarat tjänar pengar på börsens svängningar (volatilitet).

Som synes är det också stora skillnader i resultat och exakt hälften av de 20 fonder som Avanza räknar till hedgefonder har gått plus och övriga minus.

Räknar man ut snittavkastningen för de 20 fonderna hamnar den dock på +3,4% hittills i år.

Den vanliga kritiken mot hedgefonder gäller förstås fortfarande - det är oftast en svart låda/svårt att förstå vad man köper, skyhöga avgifter, underpresterar ofta mot marknaden osv.

Men just i år hade i alla fall en likaviktad portfölj med samtliga dessa fonder fungerat ganska bra som just hedge.

Och det är nog också så jag tror man ska tänka om man nu ska ha hedgefonder. Köp helst inte hedgefonder, men om du ändå gör det, köp många 😀. Det kan vara frestande att bara plocka de 10 översta på listan (eller kanske de 10 understa, snart vänder det?) men som bekant säger tidigare avkastning tyvärr ingenting om framtida avkastning. Eller i alla fall mycket lite.

Avgifterna är som sagt ofta mycket höga och toppas av årets tredje bästa hedgefond, European Alliance RPM Evolving CTA ER, som enligt Avanza har en total avgift på hela 5,5%! Utvecklingen redovisas ju dock efter avgifter så just i år har man i alla fall fått ordentligt betalt (+30,73%).

Snittavgiften för samtliga 20 fonder hamnar på cirka 2,5% vilket även det är ganska magstarkt. Flera av fonderna kan dessutom ha prestationsbaserade avgifter som tillkommer om de slår sitt jämförelseindex. Använder man t ex SAVR eller Fondo kan det löna sig att kontrollera om fonderna finns där med lägre avgift.

Minsta köpbelopp är i alla fall för de allra flesta måttliga 50-200 kronor med tre undantag där minsta belopp är 1000 kronor. Två av fonderna (Excalibur Fixed Income A och Carnegie Vega A) handlas månadsvis vilket innebär att det tar en evighet att få igenom köp- och säljorder. Övriga fonder har normala ledtider på 1-3 dagar.

Är man ute efter högsta möjliga avkastning på lång sikt ska man förstås inte sätta ihop en sådan här portfölj utan det är mer för den som vill ha ett visst skydd i oroliga tider. På 5 års sikt har samtliga 20 fonder underpresterat mot en global indexfond, och de flesta ganska rejält.

Jag tror inte heller man ska lägga allt för stor del av sina besparingar i en sån här strategi, max kanske 10-20%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar