lördag 3 september 2022

Sparkonto med 1,50% ränta


I takt med stigande räntor börjar det nu äntligen hända lite även med räntan på sparkonton, åtminstone hos nischbankerna.  

Några exempel på de som i skrivande stund har högst ränta enligt compricer:

Landshypotek Bank 1,50%

Serafim Finans 1,35%

Nordax Bank 1,30%

MOANK 1,25%

Lunar 1,15%

Landshypotek verkar ha höjt ganska rejält (från 0,95% till 1,50%) den 1 september och är nu den som erbjuder klart högst ränta. Fria uttag, inga avgifter och omfattas av den statliga insättningsgarantin så inga konstigheter än så länge.

Dock lite oklart om hur man faktiskt gör för att öppna ett konto:

"För att börja spara i Landshypotek behöver du ha fyllt 18 år. Kontot öppnas digitalt i Internetbanken (med undantag Sparkonto Trygghet och Skogskonton) och du styrker din identitet genom att signera med BankID. Sparkontot är personligt."

Det är just "Sparkonto trygghet" som ger 1,50% ränta... så hur öppnar man det då?

Av de övriga på listan har jag goda erfarenheter av Nordax Bank och Lunar. Nordax hade jag tidigare tills jag bytte till Lunar i år när räntan hos Nordax började halka efter. Ironiskt nog har nu Nordax gått om igen...

Jag upptäckte att jag till och med har kvar ett aktivt konto hos Nordax (med ett saldo på hela 35 kronor av någon anledning) så det vore ju enkelt att flytta tillbaka.

Lunar har dock två fördelar som kanske gör att det kan vara värt 0,15% längre ränta. Den största fördelen är att det går att göra insättningar med Swish vilket ju är väldigt smidigt. Hos Nordax är det traditionell banköverföring som gäller. Räntan betalas också ut månadsvis på Lunar och årsvis på Nordax vilket väl egentligen inte har någon betydelse förutom den psykologiska effekten att man ser kontot växa varje månad.

Samma nackdelar verkar för övrigt gälla Landshypotek, men i det fallet är ju skillnaden ändå så pass stor att det kan vara värt att byta. Dock är fler räntehöjningar att vänta så det är ganska stor risk/chans att det ser annorlunda ut om ett halvår. Jag tror man kan vänta till i början av nästa år med att se över sitt sparkonto om man redan har över 1% idag.

Kan man binda pengarna 1 år finns det nu ett flertal aktörer som ger lite drygt 2% i ränta och på 2 år sticker Handelsbanken(!) ut med 2,94% i ränta.

2,94% ger 2% efter skatt vilket inte är så illa för en riskfri placering. Har man idag pengar på ett sparkonto som man vet ska användas till t ex kontantinsats om minst 2 år är det väl inte mycket att fundera på. I annat fall kan det väl tyvärr kännas lite jobbigt att binda upp pengarna, åtminstone för mig.

4 kommentarer:

 1. Tjena!
  Ja kul att räntan på sparkonton äntligen börjar röra sig. Nu är faktiskt sparräntan på Hypoteket högre än min bolåneränta. Det är lite kul. Vi maxade vårt bostadslån i våras för renoveringar. Allt kommer dock inte gå åt så det som blir kvar ska investeras och var lite buffert. Skönt då att t.o.m det som ligger på sparkonto blir en vinstaffär :)

  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
 2. Resuts bank har också ganska bra ränta...
  https://www.resursbank.se/spara-pengar

  SvaraRadera
 3. Öppnade just ett "Sparkonto Trygghet" via hemsidan så det funkade fint. Tack för tipset förresten.

  SvaraRadera
 4. Komplett bank har också 1,5% ränta, de var några dagar före Landshypoteket men har någon anledning missats på Compricer.

  SvaraRadera